Moskva v diplomatickej nóte varuje USA, aby prestali vyzbrojovať Ukrajinu

NETKY.SK • 15 Apríl 2022, 18:10 • 2 min
Moskva v diplomatickej nóte varuje USA, aby prestali vyzbrojovať Ukrajinu

WASHINGTON - Moskva zaslala Spojeným štátom diplomatickú nótu, v ktorej varovala, že ďalšie vyzbrojovanie Ukrajiny by mohlo mať „nepredvídateľné" bezpečnostné dôsledky. TASR správu prevzala zo spravodajskej televízie Sky News.

slovakia

left justify in out

Informáciu pôvodne zverejnil americký denník The Washington Post, ktorému sa podarilo dostať k textu uvedenej nóty. Rusko ju podľa denníka zaslalo americkej strane tento týždeň.

 

Ukrajina sa bráni ruskej vojenskej agresii už 50 dní, v čom jej okrem bojového odhodlania pomáhajú aj dodávky zbraní od západných spojencov.

 

img

 

„Vyzývame USA a ich spojencov, aby prestali s nezodpovednou militarizáciou Ukrajiny, ktorá môže mať nepredvídateľné dôsledky pre regionálnu aj medzinárodnú bezpečnosť," uvádza sa v texte ruskej nóty, z ktorej citoval The Washington Post.

Americký prezident Joe Biden v stredu oznámil nový balík vojenskej pomoci Ukrajine za 800 miliónov dolárov vrátane zbraní, munície, obrnených transportérov a vrtuľníkov. Súčasťou dodávok budú aj delostrelecké systémy a delostrelecká munícia.

 

 

Spojené štáty už Ukrajine, ktorá sa bráni ruskej vojenskej agresii, poskytli alebo prisľúbili pomoc v celkovej výške 1,7 miliardy dolárov, uvádza Sky News. Okrem iného nedávno avizovali, že Kyjevu pošlú protitankové raketové komplety Javelin za 100 miliónov dolárov zo zásob americkej armády.

 

img

 

Okrem iného dnes Moskva nariadila 18 členom delegácie Európskej únie v Rusku, aby opustili krajinu. Oznámilo to v piatok ruské ministerstvo zahraničných vecí. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP a vyhlásenia zverejneného na webovej stránke ruského ministerstva.

 

Vo vyhlásení sa uvádza, že 18 členovia Delegácie Európskej únie v Ruskej federácii boli vyhlásení za tzv. nežiaduce osoby (persona non grata) a budú musieť „v najbližšej budúcnosti" opustiť územie krajiny.

 

Ministerstvo si v piatok predvolalo vedúceho delegácie EÚ Markusa Ederera, aby mu predložilo protest proti nedávnemu vyhosteniu 19 ruských diplomatov akreditovaných pri inštitúciách Únie. Rezort súčasne vyhlásil, že EÚ nesie zodpovednosť za „systematické ničenie architektúry bilaterálneho dialógu a spolupráce", budovanej celé desaťročia.

 

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell 5. apríla oznámil, že rozhodol o vyhlásení 19 predstaviteľov stálej misie Ruskej federácie pri EÚ za nežiaduce osoby „za aktivity, ktoré sú v rozpore s ich diplomatickým štatútom".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies