19.časť: Vašou výhodou počas olympiády je množstvo informácií

NETKY.SK • 12 December 2014, 14:00 • 2 min
19.časť: Vašou výhodou počas olympiády je množstvo informácií

Olympiáda, či už letná alebo zimná, sa koná každé štyri roky, avšak reálne sa môžeme na jedno z týchto podujatí tešiť každé dva roky. Vo všetkých médiách a tlači je to top téma č.1 a tým pádom je k dispozícii enormné množstvo informácií. Keďže tohtoročné ZOH 2014 v Soči už máme za sebou a brazílske LOH 2016 je ešte ďaleko, tak si vysvetlíme tipovanie zimných športov.

slovakia

left justify in out

Počas olympiády zabudnite na faktor motivácie, keďže pre každého športovca je to najväčšie podujatie v kariére, najmä pri individuálnych disciplínach. Isté rozdiely v nasadení by mohli vzniknúť zo zámeru uprednostniť jeden závod pred druhým, ale tieto vplyvy sú na olympiáde naozaj minimálne.

V prvom rade si musíme vybrať typ závodu, na ktorý si chceme vsadiť, keďže také lyžovanie ponúka rôzne varianty a formy. Napríklad nórskej hviezde bežeckého lyžovania Petrovi Northugovi vyhovujú skôr hromadné preteky, opačným príkladom je švédsky bežec Anders Södergren, ktorého výkony sa v individuálnom a hromadnom závode líšia ako deň a noc. Podobné príklady nájdete v každej disciplíne.

Vedľa prirodzených kvalít jednotlivých pretekárov možno za hlavné označiť dva faktory: aktuálnu formu a schopnosť pretekára prispôsobiť sa na konkrétnu trať. Napríklad pri zjazdovom lyžovaní je doba predzávodného tréningu a schopnosť porozumieť trati často smerodajná pri odhade výsledku. Podobné je to aj pri skokanoch na lyžiach. Pri všeobecných favoritoch ako Thomas Diethart z Rakúska, Slovinec Robert Kranjec alebo ďalší Rakúšan Thomas Morgenstern môže prekvapiť niektorý z doteraz "anonymných" pretekárov, ktorému mostíky v daný okamih jednoducho sadnú. Takéto ideálne naladenie je možné najlepšie spozorovať pri tréningoch alebo kvalifikáciách, ktoré môžu byť hlavnou indíciou pri odhade šancí jednotlivých športovcov.

 


Tieto informácie, samozrejme v súbehu s ďalšími dôležitými faktormi (napr. schopnosť prispôsobiť sa aktuálnemu počasiu – obzvlášť dôležité pri skokoch na lyžiach a biatlone), vieme použiť na odhad pravdepodobnosti celkového víťazstva. Od tohto odhadu vieme ďalej odvodiť rad ďalších tipov, ako head-2-head súboje pretekárov bez vzájomnej interakcie. Do týchto kalkulácií však musíme zahrnúť mentalitu pretekára, keď napr. americký rýchlokorčuliar Chad Hendrick býva medzi favoritmi na zisk medaily, ale dokáže ho rozhodiť zlý štart. Podobne je na tom aj zjazdár Bode Miller, ktorého štýl je veľmi riskantný, keďže lyžuje na doraz a jeho jazdy tak končia na medailovom pódiu alebo v ochrannej sietí.

V neposlednom rade je tu ešte jeden významný faktor, ktorý však stávkari prehliadajú. Počas olympiády sa rozprúdi gigantický tok informácií, ktorý bookmakeri nemajú šancu plnohodnotne spracovať. Keď sa sústredíte iba na vybrané disciplíny a takúto čerstvú informáciu dokážete správne a dostatočne rýchlo spracovať, tak vám môže zabezpečiť značnú kurzovú výhodu oproti stávkovým kanceláriám.

Počas takýchto podujatí sa stáva, že napr. v tímovej disciplíne vypadne nejaký pretekár pre náhlu chorobu alebo sa zraní na predzávodnom tréningu a do tímu musí naskočiť nejaká individuálna hviezda, ktorá je tesne po preteku. Ďalším prípadom môže byť opačná situácia, keď sa zraní hlavný favorit preteku a jeho prípadná neúčasť na by podstatne menila pomer kurzov na ostatných pretekárov. Nakoniec sme len ľudia a môžu sa objaviť aj zaujímavé informácie, keď tréner omylom napíše nasúpisku niekoho iného chcel. Stačí si na takéto informácie počkať a využiť ju.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies