18.časť: Tipujeme anglický trojboj – golf, šípky a snooker

NETKY.SK • 10 December 2014, 15:00 • 2 min
18.časť: Tipujeme anglický trojboj – golf, šípky a snooker

V Anglicku sa tieto športy tešia veľkej popularite a stávkujúci ich s obľubou tipujú, aj keď by si našinec mohol myslieť, že sú to dôchodcovské disciplíny. Dnes si povieme niečo ako tipovať golf, šípky a snooker.

slovakia

left justify in out

Angličania sa v prvom rade pri sledovaní svojich obľúbených športov radi bavia a radi ich aj tipujú. Práve preto sa dá pri takýchto netradičných stávkových možnostiach nájsť veľká hodnota v kurzoch a to najmä na stávkových burzách. Bol to práve golf, ktorý stávkarom ponúkol pravdepodobne najväčšiu hodnotu za posledné desaťročia.


Golf

V roku 1991 vypísali anglickí bookmakeri kurzy v rozmedzí 50:1 až 100:1 na to, že v turnajoch Majors nepadne hole-in-one (jamka na jeden úder). Vyzeralo to síce ako pekný marketingový ťah, avšak z matematického hľadiska urobili obrovskú chybu. Na veľké štastie stávkových kancelárií si to všimli „len“ dvaja stávkari z Essexu, ktorí na tejto stávke vyhrali takmer 500.000 libier. Bookmakeri totiž nechceli ísť do väčšieho rizika a odmietli prijať vyššiu stávku. Pravdepodobnosť takéhoto "dokonalého úderu" je približne 45% a správny kurz bez marže nemal byť vyšší ako 2,25.

 


Zlaté časy podobných úletov už bohužial skončila, avšak golf má svoje zákonitosti, ktorých pochopením sa dajú pri dlhodobom záujme o tento šport objaviť stále veľmi výnosné kurzy. Predovšetkým kurzy na celkového víťaza turnaja zvyčajne ponúkajú veľmi vysoké hodnoty aj na hráčov, ktorí potom v poslednom dni bojujú o víťazstvo. Ako nájsť takého hráča?

Základ analýzy je rovnaký ako pri iných športoch, čiže hráčova aktuálna forma. Pri posudzovaní formy si musíme položiť niekoľko základných otázok: Mal hráč v poslednej dobe nejaké zranenia, ktoré by ho mohli pri hre obmedzovať? V akých klimatických podmienkach sa mu darí viac? Aká je jeho úspešnosť na danom ihrisku?

Niektorí hráči majú počas roka pravidelné periódy, kedy ich výkonnosť kulminuje alebo naopak klesá, iní sú zase povestní tým, ako si na jeden turnaj idú len zatrénovať, aby na tom nasledujúcom uplatnili tento tréning útokom na hornú desiatku. Dlhodobým sledovaním takýchto detailov si môžete prísť na veľmi pekné kurzy, aké v iných športoch nenájdete. Pravidlá golfu nájdete TU.

Šípky

Kým v golfe sme sa snažili hladať víťaza turnaja, pri šípkach sa budeme viac sústrediť na head-to-head, čiže vzájomné zápasy jednotlivých hráčov. V posledných rokoch veľké turnaje totiž väčšinou vždy vyhráva Phil "The power" Taylor, na ktorého sú kurzy bez hodnoty. Tipujúcim tak zvyčajne zostáva na výber z duelov tých menej známych hráčov. Ale pozor, v počiatočných fázach turnajov sa dajú nájsť hodnotné kurzy.

 

 

Budem sa opakovať, avšak tento tradičný faktor je alfou a omegou takmer pri každom športe. Áno, hovorím o aktuálnej forme, ale pri šípkach je dôležitá aj dlhodobá úspešnosť na danom turnaji a taktiež už spomenutý faktor vzájomných zápasov so súperom. Pri tomto športe však treba posudzovať aj motiváciu a psychologickú odolnosť hráča voči stresu.

Pri šípkach môže hrať veľkú úlohu ešte jeden špecifický faktor a tým je miesto konania zápasu. Pre mnohých hráčov je oveľa ťažšie predvádzať dobré výkony v záverečných fázach turnaja, keďže svoj duel už nehrajú niekde v dave na palubovke, ale na pódiu pred zrakmi zúrivo fandiacich divákov.
 

Snooker

Na záver tejto časti Školy tipovania sme si nechali to najťažšie. Stávkovanie na snooker vyžaduje naozaj detailné pochopenie hry a rovnako aj systému, akým Snookerová federácia organizuje svoj turnajový kalendár a turnaje samotné. Podrobnejšie pravidlá si môžete preštudovať TU.

Aj keď sa v posledných rokoch situácia výrazne zlepšila, stále sa jednotlivé turnaje hrajú relatívne nepravidelne. To má za následok jeden výrazný problém pre stávkarov – vyhodnotenie aktuálnej formy jednotlivých hráčov. Rovnako je na tom aj hrací systém, ktorý v rôznych fázach turnajov nasadzuje hráčov podľa papierovej kvality.

Ak sa aj napriek tomu chcete venovať tipovaniu tejto nádhernej hry, tak by sme vám odporúčali predovšetkým spoznať hráčov širšej svetovej špičky, aby ste lepšie vedeli odhadnúť ich kvality vo vzťahu k ich vzájomným zápasom. Samozrejme okrem už spomenutej aktuálnej formy hrá dôležitú úlohu individuálna motivácia každého hráča na danom turnaji a taktiež jeho dlhodobá úspešnosť. Aj v tomto športe je mimoriadne dôležitá psychika, takže na aktuálne psychologické rozloženie hráča treba klásť veľký dôraz, pretože snooker sa ešte viac ako ostatné športy vyhráva hlavou. Spomeňte si na prípad najlepšieho hráča na svete Ronnieho O'Sullivanna, ktorý bol úplne rozhodený, keď médiá začali prepierať prípad jeho otca, ktorý si odpykával trest vo väzení za vraždu. Po jeho prepustení v roku 2010 sa snažil riadiť Ronnieho život a toto všetko malo dopad na jeho hru.

 


Keď sa vám podarí úspešne zvládnuť tipovanie víťaza jednotlivých zápasov, tak môžete postúpiť na stávky na víťaza turnajov. Pri tomto tipovaní sa dá riadiť relatívne jednoduchým pravidlom: Na každom stupni turnaja proti svojmu favoritovi nasaďte toho najťažšieho možného súpera v danej časti turnajového pavúka a ak vám až po finále vyjde nižší kurz, ako ponúka stávková kancelária na jeho celkovú výhru v turnaji, tak ste našli hodnotný kurz.

 

Na záver ešte jedna dobrá rada, ktorá sa mi po dlhých rokov osvedčila – nevsádzajte na tieto športy veľké peniaze, skôste radšej hľadať hodnotu v kurzoch na celkového víťaza jednotlivých turnajov. Tieto, pre našinca, okrajové individuálne športy boli už v minulosti vystavené rôznym korupčným kauzám, keď sa dokonca podarilo dokázať ovplyvňovanie zápasov niekoľkým profesionálnym hráčom snookeru, medzi inými aj majstrovi sveta Johnovi Higginsovi, ktorého neskôr očistili.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies