Zriadenie múzea na Slavíne sa posunulo,chceli ho otvoriť v roku 2016

NETKY.SK • 9 Január 2017, 10:21 • 2 min
Zriadenie múzea na Slavíne sa posunulo,chceli ho otvoriť v roku 2016

BRATISLAVA - Múzeum na bratislavskom Slavíne, venované koncu druhej svetovej vojny, chce vybudovať ministerstvo obrany spoločne s hlavným mestom. Otvoriť ho plánovali ešte v roku 2016. Dodnes sa tak však nestalo. Bratislavský magistrát tvrdí, že sa projekt časovo posunul pre nutnosť realizácie technického posudku.

slovakia

left justify in out

Pre statické a stavebné poruchy bolo podľa hovorkyne Bratislavy Ivany Skokanovej potrebné zabezpečiť komplexné stavebno-technické posúdenie celého pamätníka s popisom porúch stavby a odporúčaniami postupných krokov obnovy.

 

Mestská organizácia Marianum – Pohrebníctvo mesta Bratislavy preto požiadala Úrad vlády SR o dotáciu z rezervy predsedu vlády na zabezpečenie stavebno-technickej analýzy stavby pamätníka. "Financie, ktoré boli na tento účel vyčlenené, boli využité na technickú analýzu stavu priestorov na Slavíne, ktorá nám povie, aké nevyhnutné úpravy je potrebné spraviť v priestoroch Slavína na to, aby tam v budúcnosti mohlo byť zriadené múzeum ukončenia bojov II. svetovej vojny," priblížila Skokanová.

 

Ako podotkla, technická analýza je už hotová a po jej vyhodnotení, na ktorom sa momentálne pracuje, bude možné pripraviť štúdiu. Tá bude hovoriť už konkrétne o tom, ako by takéto múzeum malo vyzerať. "Po vyhodnotení technickej analýzy budeme informovať ministerstvo obrany a rokovať o ďalších krokoch," uviedla Skokanová.

 

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal ešte v júli 2015 informoval, že pôjde o spoločnú expozíciu Múzea mesta Bratislavy a Vojenského historického ústavu. "Expozícia bude venovaná koncu druhej svetovej vojny, oslobodeniu Slovenska. To znamená, časovému úseku rokov 1944-1945," priblížil. Múzeum má byť situované v podloží pamätníka Slavín.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies