Zomrela laureátka Nobelovej ceny Nadine Gordimer

NETKY.SK • 15 Júl 2014, 10:22 • 2 min
Zomrela laureátka Nobelovej ceny Nadine Gordimer

JOHANNESBURG - Vo veku 90 rokov zomrela v nedeľu 13. júla juhoafrická spisovateľka, politická aktivistka a laureátka Nobelovej ceny za literatúru Nadine Gordimer.

slovakia

left justify in out

Naposledy vydýchla po krátkej chorobe vo svojom dome v Johannesburgu. V pondelok 14. júla o tom informovala jej rodina, ktorá pri nej bola až do konca. Dátum poslednej rozlúčky s Gordimer chcú jej príbuzní oznámiť v priebehu najbližších dní, ako sa však vyjadrili, pôjde o súkromný obrad. "Veľmi jej záležalo na Juhoafrickej republike, na jej kultúre, ľuďoch a nekončiacom boji o zavedenie novej demokracie," povedali pozostalí.

 

Nadine Gordimer, ktorá patrila k najvýznamnejším aktivistkám proti apartheidu, dostala Nobelovu cenu za literatúru v roku 1991. Mnoho z jej kníh v Juhoafrickej republike počas obdobia apartheidu zakázali vydať, stali sa však populárne po celom svete. Slúžili ako dôkaz toho, ako táto politika porušuje práva "nebielych" občanov. "Nič nie je také pravdivé, ako sú moje romány," povedala raz o svojich dielach autorka. Spisovateľka má na konte množstvo krátkych poviedok, niekoľko esejí a romány ako July a jeho ľudia (1981) alebo Príbeh môjho syna (1990). V dielach sa venovala predovšetkým dôsledkom apartheidu, vyhnanstvu či odcudzeniu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies