Zomrel Salustiano Sanchez-Blazquez, najstarší muž na svete

NETKY.SK • 16 September 2013, 12:56 • 2 min
Zomrel Salustiano Sanchez-Blazquez, najstarší muž na svete

NEW YORK - Vo veku 112 rokov a 97 dní zomrel najstarší muž na svete Salustiano Sanchez-Blazquez. Muž, ktorý žil neďaleko Niagarských vodopádov v mestečku Grand Island v štáte New York, získal tento titul po tom, čo 12. júna vo veku 116 rokov a 54 dní zomrel Japonec Džiroemon Kimura.

slovakia

left justify in out

Ten bol taktiež najstarším človekom na svete. Novým kandidátom na titul najstaršieho muža sa s úmrtím Sancheza-Blazqueza stal 111-ročný Talian Arturo Licati. Najstarším človekom na svete je pritom momentálne Japonka Misao Okawa, ktorá má 115 rokov a 195 dní. Suverénne najstarším človekom histórie je Francúzka Jeanne Calment. Tá sa dožila neuveriteľných 122 rokov a 164 dní. Mnoho ľudí síce mohlo žiť aj dlhšie, ale Calment je najstaršou, ktorá svoj vek vedela dokázať.

Salustiano Sanchez Blazquez sa narodil 8. júna 1901 v malej obci El Tejado de Béjar na západe Španielska, pričom v súčasnosti je jediným mužom, ktorý má preukázateľne rok narodenia 1901. Školskú dochádzku ukončil už ako desaťročný a o sedem rokov neskôr spolu so starším bratom Pedrom a niekoľkými kamarátmi odišiel za prácou na Kubu, kde pracoval na plantážach s cukrovou trstinou. V auguste 1920 potom odcestoval do USA, kde pracoval v uhoľných baniach v štáte Kentucky. Neskôr sa presťahoval do oblasti Niagarských vodopádov a v roku 1934 sa oženil, pričom s manželkou Pearl splodil dnes 76-ročného syna Johna a 69-ročnú dcéru Irene. V súčasnosti má už sedem vnúčat, pätnásť pravnúčat a päť prapravnúčat. Za svoj vysoký vek podľa vlastných slov vďačí dennej konzumácii banánov a liekov proti bolesti. Podľa jeho dcéry však žil dlho preto, že bol nezávislý a tvrdohlavý. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies