Židovské skupiny sa súdia s mestom New York kvôli rituálu pri obriezke

NETKY.SK • 12 Október 2012, 07:01 • 2 min
Židovské skupiny sa súdia s mestom New York kvôli rituálu pri obriezke

Židovské skupiny sa súdia s mestom New York kvôli rituálu pri obriezke - Zaujímavosti Počas rituálu sa osoba vykonávajúca obriezku snaží očistiť ranu vysatím krvi, ktorú potom vypľuje nabok. Zdravotníci varujú, že kontakt so slinami môže malému dieťaťu pr

slovakia

left justify in out

img

Počas rituálu sa osoba vykonávajúca obriezku snaží očistiť ranu vysatím krvi, ktorú potom vypľuje nabok. Zdravotníci varujú, že kontakt so slinami môže malému dieťaťu privodiť herpes.

Skupina rabínov sa dostala do sporu so zdravotníckymi predstaviteľmi mesta New York kvôli bezpečnosti prastarého rituálu pri obriezke.

Traja rabíni a tri židovské skupiny zažalovali vo štvrtok New York v snahe zabrániť uplatňovaniu nového predpisu vyžadujúceho písomný súhlas rodičov s rituálom. Ten podľa zdravotníckych expertov šíri infekciu a od roku 2004 v jeho dôsledku zomreli dve deti.

Počas rituálu sa osoba vykonávajúca obriezku snaží očistiť ranu vysatím krvi, ktorú potom vypľuje nabok.

Zdravotnícke oddelenie americkej metropoly uviedlo, že kontakt so slinami môže malému dieťaťu privodiť herpes - vírus, ktorý je neškodný pre dospelých, ale pre novorodencov môže byť smrteľný.

Ultraortodoxní rabíni v žalobe tvrdia, že mesto zveličuje nebezpečenstvo a zasahuje do ich náboženskej slobody.

Najmenej 11 chlapcov dostalo herpes po tomto rituáli v rokoch 2004 až 2011. Dvaja chlapci zomreli a dvaja ďalší utrpeli poškodenie mozgu, uviedli zdravotnícki predstavitelia mesta.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies