Zemanová: Pri rozhodovaní, na čo pôjdu peniaze z rozpočtu treba myslieť aj na dopady na životné prostredie

NETKY.SK • 16 December 2017, 12:07 • 2 min
Zemanová: Pri rozhodovaní, na čo pôjdu peniaze z rozpočtu treba myslieť aj na dopady na životné prostredie

BRATISLAVA - Pri rozhodovaní, na čo pôjdu peniaze zo štátneho rozpočtu stačí pochopiť, že treba myslieť dopredu a na dopady na životné prostredie. Povedala to poslankyňa Národnej rady SR za SaS Anna Zemanová počas svojho vystúpenia v rozprave k štátnemu rozpočtu odkazujúc ministrovi financií Petrovi Kažimírovi.

slovakia

left justify in out

"Nežiadam viac peňazí do rezortu životné prostredia. Žiadam, aby vláda pozerala na obdobie dlhšie, ako v horizonte svojho vládnutia. Od toho sa odvíja celá naša spoločnosť, celá naša ekonomika," povedala.

Strata biodiverzity má podľa nej veľký dopad na zdravie obyvateľstva. "Len také rozširovanie inváznych druhov, cudzorodých druhov, na ktoré sú ľudia alergický. Taká ambrózia, je to rastlina, ktorá sa práve na plochách, kde je strata biodiverzity, prvá rozšíri," uviedla Zemanová s tým, že keby neboli výdavky v zdravotníctve spojené s liečbou na alergie, tak by mohli byť tieto financie využité efektívnejšie. Zachovať biodiverzitu sa podľa nej dá lepším hospodárením na poľnohospodárskych pôdach. "Menej výrubov, lepšie hospodárenia v lesoch, lepšie rozhodovania v územnom plánovaní. Čiže len správnymi rozhodovaniami vieme usporiť obrovské výdavky na dopady na zdravie obyvateľstva," uviedla.

Rovnako poukázala na nesprávne postupy v lesohospodárstve, čo spôsobuje povodne. "Napríklad Inštitút environmentálnej politiky vyčíslil, že ročne ide 13 miliónov eur len na protipovodňové opatrenia," priblížila.

Kvalita ovzdušia je tiež dôležitým aspektom, ktorý ovplyvňuje naše zdravie. "Výdavky na zdravotníctvo z titulu znečisteného ovzdušia, z titulu prašnosti, ale aj emisií, ktoré sa rozptyľujú v ovzduší a ich dýchame, zase spôsobujú veľké výdavky do zdravotníctva," uviedla a dodala, že keby skončilo spaľovanie uhlia na Hornej Nitre, ročne by sme ušetrili 500 miliónov eur.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies