Západ zvažuje reakciu na chemický útok v Sýrii

NETKY.SK • 26 August 2013, 15:32 • 2 min
Západ zvažuje reakciu na chemický útok v Sýrii

BERLÍN/PARÍŽ/LONDÝN - Nemecká vláda v pondelok vyhlásila, že v prípade potvrdenia zodpovednosti sýrskeho režimu za minulotýždňový chemický útok pri Damasku podporí vyvodenie "dôsledkov".

slovakia

left justify in out

Podľa vyjadrenia ministra zahraničných vecí Guida Westerwelleho "by bolo použitie chemických zbraní hromadného ničenia zločinom proti civilizácii" a medzinárodné spoločenstvo "by muselo konať". Dodal, že Berlín v tejto záležitosti komunikuje "so Spojenými národmi a spojencami", neprezradil však žiadne podrobnosti. Francúzsky prezident François Hollande a minister zahraničia Laurent Fabius označujú režim Baššára al-Asada za jasného vinníka, hoci na miesto údajnej masakry ešte len mieria inšpektori OSN. Podľa Fabiusa sa o reakcii Západu rozhodne v najbližších dňoch, pričom v rozhovore pre francúzsky rozhlas nevylúčil ani použitie sily. Jeho britský náprotivok William Hague v pondelok pre stanicu BBC takisto "nič nevylúčil", pričom vyjadril presvedčenie, že medzinárodná odozva si nevyžaduje "úplnú jednotu" na pôde Bezpečnostnej rady OSN.

"Je možné podniknúť kroky na základe veľkej humanitárnej núdze, je možné to urobiť podľa mnohých scenárov," povedal Hague. Sýrske protivládne sily vyhlasujú, že predmestia Damasku ovládané povstalcami boli minulú stredu terčom chemického útoku zo strany provládnej armády, ktorá tak usmrtila vyše 1 300 ľudí. Al-Asad v rozhovore pre pondelkové vydanie ruského denníka Izvestija takéto tvrdenie označuje za "urážku zdravého rozumu", keďže v rovnakej oblasti sa v tom čase podľa neho nachádzali aj provládni vojaci. Organizácia Lekári bez hraníc medzitým z oblasti Damasku hlásila stovky pacientov s "neurotoxickými" symptómami, z ktorých 355 neprežilo.

Predstavitelia Spojených štátov stojacich na strane povstalcov cez víkend vyhlásili, že o použití chemických zbraní vládnymi silami v Sýrii majú len "veľmi malé pochybnosti". Vyšetrovanie inšpektormi OSN, ktorí majú na miesto doraziť v pondelok, pritom bagatelizovali ako príliš neskoré. Prezident Barack Obama by mal po sobotňajšej krízovej porade prijať príslušné "rozhodnutie", ktorému predchádza intenzívna komunikácia ministra zahraničných vecí Johna Kerryho so zahraničnými partnermi. Zatiaľ čo Británia spolu s Francúzskom dávajú najavo naklonenosť vojenskej intervencii, Nemecko doteraz takýto scenár odmietalo. Westerwelle napriek podpore spoločného postupu v pondelok povedal, že rovnako potrebné sú "odhodlanie i rozvaha", a trval na tom, že cieľom by malo byť naďalej politické riešenie konfliktu v Sýrii. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov medzitým varoval USA pred "extrémne nebezpečnými dôsledkami pre celý Blízky východ a severnú Afriku", ak by sa rozhodli proti Damasku vojensky zakročiť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies