Za nechránený styk dostal nositeľ HIV sedem rokov väzenia

NETKY.SK • 20 November 2015, 14:17 • 2 min
Za nechránený styk dostal nositeľ HIV sedem rokov väzenia

BRATISLAVA – Krajský súd (KS) v Bratislave odsúdil Richarda R. na sedem rokov väzenia. Podľa obžaloby ako nositeľ smrteľného ochorenia HIV vykonával nechránený styk s ďalšími osobami, vrátane maloletej. KS tak zrušil pôvodný rozsudok Okresného súdu Bratislava IV, ktorý mužovi uložil trojročný trest s podmienečným odkladom na skúšobnú lehotu tri roky.

slovakia

left justify in out

Prokurátor obžaloval Richarda R. zo zločinu ohrozovania vírusom ľudskej imunodeficiencie.

 

Obžalovaný bol vo väzbe takmer sedem mesiacov, na jar tohto roka sa však dostal z väzby na slobodu. „Zo spisového materiálu, z výpovede svedka, zistení znalca vyplýva, že u obvineného je jeho ochorenie pod kontrolou, obvinený užíva lieky, pravidelne navštevuje lekára, môže sa dožiť vysokého veku a aj splodiť zdravé dieťa,“ odôvodňoval sudca prepustenie obžalovaného z väzby na slobodu v rozhodnutí z apríla tohto roka, ktoré si TASR vyžiadala na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám.

 

Prokuratúra však vtedy v sťažnosti voči rozhodnutiu o prepustení z väzby na slobodu poukázala okrem iného na závery znaleckého posudku z odvetvia psychológie, z ktorých podľa nej vyplýva, že u obvineného chýba akýkoľvek náhľad na rizikovosť vlastného konania. „V kontexte racionalizácií si upravuje fakty tak, aby vyznievali v jeho prospech, respektíve v prospech záujmov pokračovať v nechránenom styku s rôznymi osobami, ktoré nebude informovať o možnosti nákazy, lebo buď táto možnosť nákazy neexistuje, alebo si to podľa neho zaslúžia, lebo sa nedokážu správať zodpovedne,“ uviedla prokurátorka. S maloletou poškodenou mal udržiavať vzťah pre uspokojovanie sexuálneho pudu, hoci popri tom vyhľadával aj ďalšie homosexuálne kontakty.

 

O sťažnosti vtedy rozhodoval bratislavský Krajský súd, ktorý jej nevyhovel.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies