Z Henryho bude tréner, všíma si Neuerov revolučný štýl

NETKY.SK • 24 Február 2015, 12:39 • 2 min
Z Henryho bude tréner, všíma si Neuerov revolučný štýl

LONDÝN - Futbalový majster sveta a Európy Thierry Henry síce po skončení aktívnej činnosti pracuje ako televízny analytik, ale jeho kariéra naberá čoraz viac trénerské dimenzie.

slovakia

left justify in out

Prvé skúsenosti zbiera v mládežníckej akadémii Arsenalu Londýn, kde je historicky najlepším strelcom klubu. "Musím ísť krok za krokom. Najskôr získať trénerskú licenciu, pretože jedna vec je niečo vedieť o futbale a druhá odovzdať tieto poznatky hráčom, vedieť pracovať s ľuďmi. To sa musím naučiť," povedal Francúz pre web FIFA.com. Vedieť vychádzať s hráčmi však nepovažuje za najťažšiu vec na perspektívnom povolaní. "Nemyslím si to. Keď ste hráč, odtrénujete si svoje a idete domov. Ako tréner musím prísť do práce prvý, pripraviť tréning, vždy je čo robiť. Uvažovať, ako zraneného hráča dostať späť na trávnik, ako prerušiť sériu zlých výsledkov. Problémov je vyše hlavy," uvedomuje si.

 

Henry vstúpil na futbalovú scénu v AS Monaco, odtiaľ smerovali jeho kroky do Juventusu Turín. Najsilnejšiu stopu zanechal v londýnskom Arsenale, kde sa so 175 ligovými gólmi stal najlepším kanonierom v histórii klubu, má dva anglické tituly. Počas krátkeho pôsobenia v FC Barcelona si splnil sen získať trofej v Lige majstrov. Z Katalánska zamieril v roku 2010 do USA. Aktívnu kariéru ukončil krátko po tom, ako zavŕšil svoju misiu v klube severoamerickej MLS New York Red Bulls. Za reprezentáciu odohral 123 zápasov, strelil 51 gólov. 

 

Ako analytik a budúci tréner postrehol Henry nový trend v tíme úradujúcich majstrov sveta. Zaujal ho štýl nemeckej brankárskej jednotky. "Manuel Neuer od základov zmenil chápanie práce brankára. Ten vývoj sa začal vo chvíli, keď brankárom zakázali chytať do rúk malú domov, ale až pri pohľade na Neuera možno hovoriť o skutočnej revolúcii. Nikdy som nevidel pôsobiť brankára tak vysoko v poli ako jeho. Ajax mal za čias Johana Cruyffa tiež brankárov schopných presne prihrať, ale nikdy sa nedostali na úroveň obrancov. S Neuerom má tím jedného futbalistu navyše. A ešte k tomu je to výborný brankár. Loptu posúva s istotou nefalšovaného libera. Tento post poznal futbal v 80. a 90. rokoch, ale teraz je vďaka Neuerovi späť. Myslím si, že to bol najväčší prínos vlaňajších majstrovstiev sveta. Brankári budú tento štýl kopírovať," nepochybuje Henry. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies