Z Gabčíkova odišlo už 369 žiadateľov o rakúsky azyl

NETKY.SK • 16 December 2015, 16:19 • 2 min
Z Gabčíkova odišlo už 369 žiadateľov o rakúsky azyl

BRATISLAVA – Zo zariadenia pre utečencov v Gabčíkove už odišlo 369 žiadateľov o rakúsky azyl.

slovakia

left justify in out

Možnosť ubytovať sa v tábore, ktorú poskytlo Slovensko na základe memoranda s rakúskym ministerstvom vnútra o pomoci s prichýlením žiadateľov, zatiaľ využilo 743 žiadateľov o azyl v Rakúsku. Ako ďalej povedal pre agentúru SITA hovorca ministerstva vnútra Ivan Netík, v Gabčíkove tak je momentálne 374 migrantov. Podľa memoranda môže byť v zariadení naraz ubytovaných 500 žiadateľov o azyl.


Migranti prichádzajú do Gabčíkova v skupinách priebežne. Memorandum s rakúskym ministerstvom vnútra platí na dva roky. Prví sýrski žiadatelia o azyl v Rakúsku prišli do tábora 17. septembra, bolo ich 24. Slovensko im poskytuje ubytovanie a stravu. Rakúske ministerstvo vnútra má v Gabčíkove svojich sociálnych pracovníkov, ktorí sa o utečencov starajú, no pomáhajú im aj slovenskí pracovníci. Z Rakúska prišli spolu s utečencami aj členovia rakúskej bezpečnostnej služby. V prípade, ak by utečenci porušili zákon či podmienky pobytu v azylovom centre v Gabčíkove, vedia, že môžu ich azylový proces v Rakúsku ukončiť.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies