Yosemitský národný park čaká najväčšie rozšírene od roku 1949

NETKY.SK • 8 September 2016, 16:43 • 2 min
Yosemitský národný park čaká najväčšie rozšírene od roku 1949

SACRAMENTO - Yosemitský národný park v americkom štáte Kalifornia čaká územné rozšírene o 400 akrov, najväčšie od roku 1949. Bude k nemu pripojená lokalita Ackerson Meadow, kde sa nachádzajú mokrade a kopce, ktoré sú domovom ohrozených druhov divej zveri, informovala dnes stanica BBC.

slovakia

left justify in out

Územie ležiace na západných hraniciach parku zakúpila preň ochranárska skupina Trust for Public Land za 2,3 milióna dolárov. Lokalita, ktorá sa stane novým prírastkom parku, bola kedysi využívaná na ťažbu dreva a ako pasienky pre dobytok. Územie bude chránené ako biotop viacerých živočíšnych druhov vrátane ohrozenej sovy tmavej (Strix nebulosa), najväčšej sovy žijúcej v Severnej Amerike, uvádzajú príslušné úrady.


Predmetné územie s rozlohou 400 akrov (1,6 štvorcového kilometra) vlastnili od roku 2006 Robin a Nancy Wainwrightovci. Podľa vlastných slov odolali lukratívnej ponuke developerov, ktorí chceli v danej lokalite vybudovať rekreačné stredisko.


Yosemitský národný park pokrýva územie s rozlohou 3108 štvorcových kilometrov prevažne horských scenérií a každoročne priláka milióny návštevníkov. Vlani oslávil 125. výročie od svojho založenia.


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies