Výstavou a koncertom sa v Bratislave začal festival Taliansky kultúrny jún

NETKY.SK • 2 Jún 2011, 08:28 • 2 min
Výstavou a koncertom sa v Bratislave začal festival Taliansky kultúrny jún

Výstavou a koncertom sa v Bratislave začal festival Taliansky kultúrny jún

slovakia

left justify in out

img

Festival Taliansky kultúrny jún otvorili dnes výstavou diel výtvarníka Nicola D'Alessandra na Západnej terase Bratislavského hradu a koncertom vážnej hudby v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca. Celomesačné podujatie s pestrým programom sprístupnila na hrade verejnosti veľvyslankyňa Talianskej republiky na Slovensku Brunella Borzi Cornacchia.
      "V Bratislave vystavujem po 20 rokoch. Vtedy som spoznal Albína Brunovského a ďalších slovenských výtvarníkov. Rád som uvítal možnosť sem opäť prísť a predstaviť tvorbu na Bratislavskom hrade, vašom symbole," uviedol na vernisáži čestný hosť festivalu D'Alessandro.
      Na výstave dominuje jeho nová tvorba. Väčšina obrazov sú tohtoročné. Najmä cyklus o Babylonskej veži, ktorý pozostáva z desiatok diel v kruhových a obdĺžnikových tvaroch, rôznom výtvarnom prevedení a veľkosti od miniatúrnych obrazov na papieri po takmer trojmetrové diela z textilu. Rukopisy, kresby, horoskopy vytvorené tušom, akvarelom a zlatom v kombinácii s farebnou hlinou a lepidlami zaplnili výstavný priestor. Vzťah autora k nášmu mestu vyjadruje obraz Pocta Bratislave, kde namaľoval Bratislavský hrad aj kanálovú sochu Čumila.
      "Jeho tvorba je neustále hľadanie od kresieb na bielych plátnach cez grafiku, písmo a kaligrafiu. Požiar mu zničil dom aj všetky diela, ale táto nehoda ho posilnila v tvorbe. Vytvára dialóg s byzantským svetom a kultúrou. Je aj spisovateľ, básnik a mysliteľ," predstavila autora riaditeľka Talianskeho kultúrneho inštitútu Teresa Triscari.
      Výstava potrvá do 14. júna.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies