Vysoký židovský sviatok Jom Kipur

NETKY.SK • 5 Október 2022, 15:22 • 2 min
Vysoký židovský sviatok Jom Kipur

BRATISLAVA - Jom kipur, deň zmierenia, je najvýznamnejším a najväčším židovským sviatkom. Sefardi označili tento deň za deň očisty ducha od hriechu.

slovakia

left justify in out

,,Jom kipur je 10. deň 7. mesiaca Tišri. Prvý deň Tišri sa začína Rosh ha Shana, čiže Nový rok. Pre svoj význam je označený aj ako Sabbath Sabaton .V tento deň Boh odpustil Izraelu zhotovenie Zlatého teľaťa a v tento deň bol aj súčasne aj obriezaný Abrahám," začína svoje rozprávanie profesor Pavel Traubner, čestný predseda ŽNO na Slovensku. ,,Pôst je viac, než 24 hodín  bez príjmu potravy i tekutín. Je charakterizovaný množstvom modlitieb. V Izraeli vo väčšine oblastí nechodia automobily, nevysiela televízia ani rádio, sú zatvorené obchody a úrady, dokonca nie je možné nosiť kožené oblečenie a obuv, ani šperky. Jediné, čo funguje, je polícia, zdravotníctvo a armáda. Po celý deň sa nosí v Synagóge Talit a oslovujú sa ľudia  Chatima Tova, čo znamená nech sa si zapísaný do knihy života,´´, pokračuje profesor Traubner.  Charakteristikou sviatku je teda pôst, modlitba a dobročinnosť. Jedna z modlitieb je krásna modlitba Avinu malkenu, ktorú impozantným spôsobom interpretuje Barbra Streisand. Počas sviatku sa hovorí aj maskér teda modlitba za všetkých príbuzných mŕtvych. ,,Záverečná modlitba Neil končí zatrúbením na šofar, čím sa končí sviatok, čo vypostení veriaci už intenzívne očakávajú, ´´ podotýka profesor Traubner. Pôst sa netýka detí a chorých. ,,Za pozornosť stojí fakt, je že v roku 1973, počas Jom kipur arabské štáty prepadli modliaci sa a nepripravený Izrael, stálo to mnoho životov ale v krátkej dobe Izrael zvíťazil. Tento najväčší židovský sviatok je veľmi striktný v modlitbách. Dôležitá je hlavne spoveď pánu Bohu z hriechov a je adresovaná priamo Bohu bez sprostredkovateľa. Pán Boh rozhodne, či zapíše modliaceho sa do knihy životov pre ďalší rok, čo je prianím všetkých modliacich sa.,´´ uzatvára pútavé rozprávanie vždy dobre naladený a ochotný pomôcť, človek s veľkým Č, pán profesor Pavel Traubner.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies