Vysoký krvný tlak: Viete aké sú jeho skutočné príznaky?

NETKY.SK • 6 Apríl 2018, 06:00 • 2 min
Vysoký krvný tlak: Viete aké sú jeho skutočné príznaky?

Viac ako tretina ľudí, ktorá trpí vysokým tlakom, o svojom probléme vôbec nevie. Nebolí to, ale bohužiaľ hypertenzia je časovanou bombou, ktorá môže zapríčiniť mozgovú mŕtvicu alebo infarkt. Ako spoznáte, že máte vysoký krvný tlak?

slovakia

left justify in out

Vaše čísla prekračujú hranicu 130/180

 

Nesmiete zabudnúť, že váš krvný tlak sa mení v závislosti od úrovne aktivity, spánku, príjmu potravy a ďalších faktorov. Aby ste získali presnú hodnotu, môžete si tlak merať aj doma, a to vždy, keď ste pokojní. Takto si ho merajte každý týždeň alebo mesiac a hodnoty si zapisujte. Ak sa vaša hodnota neustále pohybuje okolo 140/90 mm Hg, je potreba navštíviť lekára. Optimálna hodnota by mala byť menej ako 130/80 mm Hg.

 

Je to dedičné

 

Ak vaša matka alebo otec trpeli touto chorobou, je pravdepodobné, že sa u vás vysoký krvný tlak objaví tiež. Preto je viac než dôležité, aby ste dbali na správny štýl života a tlak si strážili. Mali by ste sa vyhýbať fajčeniu, venovať zvýšenú pozornosť vášmu jedálničku a do svojho voľného programu zaradiť pravidelný pohyb. Pozor, kvôli dedičnosti môžu mať hypertenziu aj vyslovene štíhli ľudia.

 

Trápia vás bolesti hlavy

 

Ak vás bolí hlava, nemusí to bezpodmienečne znamenať, že trpíte vysokým krvným tlakom. Ak sa tieto bolesti objavujú častejšie v podobe nepríjemné migrény, ktorá môže byť navyše spojená s krvácaním z nosa, stálo by to najskôr za prehliadku u lekára. Môže to byť jeden z príznakov vysokého krvného tlaku, ktorý by ste rozhodne nemali prehliadať.

 

Nafúknuté brucho a problémy s močením

 

Vysoký krvný tlak býva úzko spojený s diabetickým ochorením alebo s ochorením obličiek. Môže to byť sprevádzané neustálym pocitom nafúknutého brucha alebo vás môžu sprevádzať problémy s močením. Ak sa tieto faktory vymykajú vašim bežným návykom, mali by ste spozornieť.

 

Zhoršil sa vám zrak

 

Ak sa u vás objavuje rozmazané videnie alebo ste si všimli, že sa vám zrak prudko zhoršil, mali by ste navštíviť lekára. Príčinou síce nemusia byť vždy vysoký krvný tlak, no zhoršené videnie môže byť tiež dôsledkom práce s počítačom alebo dôvodom môže byť aj vek. Tak či tak, môže to byť jeden z varovných signálov, a preto by ste očnú prehliadku nemali odkladať.

 

Závraty a strata rovnováhy

 

Náhle pocity závraty a strata rovnováhy môžu byť včasným varovaním pred mŕtvicou, ktorá je práve spôsobená vysokým krvným tlakom. Pokiaľ sú ale závraty spájané s niečím zrejmým, ako je napríklad dehydratácia, nemusíte sa ničoho báť. Ak však tieto stavy pretrvávajú, na nič nečakajte a choďte k lekárovi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies