Vysoký komisár OSN pre ľudské práva začal 4-dňovú návštevu Srí Lanky

NETKY.SK • 6 Február 2016, 17:01 • 2 min
Vysoký komisár OSN pre ľudské práva začal 4-dňovú návštevu Srí Lanky

KOLOMBO - Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn začal dnes štvordňovú návštevu Srí Lanky, kde chce posúdiť pokrok vo vyšetrovaní údajných vojnových zločinov a stav zmierovania v krajine.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

 

Princ Husajn plánuje navštíviť bývalé vojnové zóny na severe a východe krajine a stretnúť sa s členmi hnutí za občianske práva. Stretne sa tiež s prezidentom Maithrípálom Sirisénom a s premiérom Ranilom Vickramasinghom, ktorí sa zaviazali vyšetriť obvinení z porušovania ľudských práv v záverečnej fáze konfliktu.

 

Občianska vojna na Srí Lanke sa skončila v roku 2009.

 

Obvineniam z vojnových zločinov a porušovaní ľudských práv čelia obe strany 26-ročného konfliktu, vládne sily i Tigre oslobodenia tamilského Ílamu (LTTE)

 

V záverečných mesiacoch konfliktu, keď armáda dobývala tamilské územie, zahynulo podľa odhadu OSN 40.000 civilistov.

 

OSN vyzvala na nezávislé súdne vyšetrenie obvinení na základe medzinárodného humanitárneho práva a na prijatie prípadných reforiem, aby sa takéto vyšetrovanie mohlo uskutočniť.

 

Najmenej tisíc ľudí demonštrovalo dnes v metropole Srí Lanky, Kolombe, proti návšteve vysokého komisára OSN, informovala tlačová agentúra AP. Kritizovali jeho minuloročnú správu, v ktorej upozornil na mučenie, popravy a sexuálne zneužívanie spáchané vládnymi vojakmi a na samovražedné útoky, atentáty a verbovanie detských vojakov povstalcami.

 

"Husajn, daj ruky preč od Srí Lanky, odsudzujeme tvoju správu," stálo na jednom z transparentov. "Žiaden súd pre vojnové zločiny, žiadni zahraniční sudcovia," uvádzal ďalší.

 

Vysoký komisár OSN vo svojej správe vyzval na vytvorenie osobitného súdu, v ktorom by boli zastúpení aj zahraniční sudcovia a vyšetrovatelia, pretože srílanské súdy podľa neho nie sú ešte schopné viesť spravodlivý proces s obvinenými z vojnových zverstiev.

 

Srí Lanka uviedla, že prijme zahraničnú pomoc, odmietla však, že by súdne prípady rozhodovali zahraniční sudcovia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies