Vojna v Pásme Gazy je zločinom proti ľudskosti

NETKY.SK • 1 August 2014, 22:17 • 2 min
Vojna v Pásme Gazy je zločinom proti ľudskosti

RIJÁD - Saudskoarabský kráľ Abdalláh považuje vojnu v Pásme Gazy za "kolektívnu masakru" a "zločin proti ľudskosti", ktorého nie je ušetrený žiadny z tamojších obyvateľov.

slovakia

left justify in out

Monarcha sa tak vyjadril vo vyhlásení, ktoré v piatok priniesla štátna televízia, hoci osobne pred kamerami nevystúpil. Abdalláh varoval, že na palestínskom území zmietanom bojmi vyrastá generácia detí nepoznajúcich nič okrem násilia, a vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby spoločnými silami vzdorovalo tomu, čo nazval štátnym a skupinovým terorizmom. Kráľ oslavujúci v piatok 90. narodeniny sa predtým výrazne angažoval v rokovaniach o prímerí sprostredkovaných Egyptom.

 

Izraelské sily v piatok odvolali najnovšie prímerie s militantmi v Pásme Gazy, ktoré malo pôvodne trvať tri dni, v skutočnosti však nevydržalo ani dve hodiny. Z porušenia dohody oznámenej predstaviteľmi USA a OSN sa navzájom obviňujú obe strany, americký minister zahraničných vecí John Kerry však v tejto súvislosti odsúdil ako "nehorázny" útok Palestínčanov, pri ktorom zahynuli dvaja izraelskí vojaci a ďalší je nezvestný, čo vyvolalo dohady o jeho únose. Izraelské ostreľovanie si medzitým vyžiadalo najmenej 40 mŕtvych. Izraelská ofenzíva, ktorá má byť odpoveďou na cezhraničné raketové útoky, sa začala 8. júla, odkedy podľa zdrojov z oboch strán zahynulo najmenej 1500 Palestínčanov prevažne z radov civilistov ako aj 66 Izraelčanov vrátane troch civilistov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies