Vodiči odložte autá, MHD bude týždeň zadarmo a lístok na vlak kúpite za polovicu

NETKY.SK • 14 September 2017, 09:11 • 2 min
Vodiči odložte autá, MHD bude týždeň zadarmo a lístok na vlak kúpite za polovicu

BRATISLAVA – Slovensko sa aj tento rok od 16. do 22. septembra zapojí do Európskeho týždňa mobility (ETM). V rámci podpory využívania alternatívnych spôsobov dopravy v mestách budú môcť ľudia cestovať v MHD bezplatne na platný vodičský preukaz, ktorý vydali v Európskej únii.

slovakia

left justify in out

Zároveň sú pripravené aj ďalšie aktivity, medzi nimi kurz mestskej polície pre deti, či možnosť využitia projektu up City! na bratislavskom Námestí SNP. Agentúru SITA o tom informoval Marek Papajčík z tlačového oddelenia bratislavského magistrátu.

Bezplatná preprava v prostriedkoch MHD bude platiť len na denných linkách MHD v rámci miest. Na nočných linkách bude platiť štandardná tarifa dopravného systému.

 

Do práce na bicykli išiel rekordný počet ľudí. Pozrite sa, koľko emisií ušetrili

Tento rok sa bude kampaň zameriavať na tému Čistá, zdieľaná a inteligentná mobilita. V tejto súvislosti bude na Námestí SNP pred Starou tržnicou v Bratislave mestský projekt up City! „Projekt carsharingu pri Starej tržnici je ukážkou toho, akým smerom by sa mohlo mesto uberať v 21. storočí. Tieto elektronické smart systémy predstavujú jednu z možností vnútromestskej dopravy,“ spomenul primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Ponuka alternatívnych prostriedkov dopravy po meste zahŕňa okrem klasických mestských bicyklov aj elektrické bicykle či dokonca elektrokolobežku. Počas prvých dvoch mesiacov pilotnej fázy projektu up! City využilo nové formy mobility takmer šesťsto návštevníkov. Na elektrických vozidlách najazdili spolu viac ako 32-tisíc kilometrov po Bratislave a blízkom okolí. Denne boli v terénne priemerne štyri autá a sedem bicyklov.

 

VIDEO Cyklokoalícia buduje ekologickú budúcnosť, chce rozbicyklovať Slovensko

Do ETM sa zapojí aj mestská polícia, ktorá deťom materských škôl pripraví dopravný kurz na dopravnom ihrisku. V sobotu 16. septembra bude v parku Andreja Hlinku v Ružinove podujatie Krúžkovanie Ružinova, dopravná výchova bude od 10:00 do 14:00. Ďalší kurz bude 20. septembra v škôlke na Strečnianskej ulici, o deň neskôr v škôlke na Bazovského ulici a 22. septembra v materskej škole na Lietavskej ulici. Na záver ETM, v piatok 22. septembra, sa tiež pod dohľadom mestskej polície uskutoční Cyklojazda po Bratislave, ktorú organizuje Cyklokoalícia.

Ďalší zo série kurzov o dopravnej bezpečnosti pre deti v nadväznosti na ETM bude mestská polícia organizovať v stredu 27. septembra. Na parkovisku na Panónskej ulici bude od 10:00 do 13:30 detské dopravné ihrisko pre petržalských školákov. Súčasťou bude aj prezentácia ekologických motorových vozidiel, dvoch elektromobilov, jedného vozidla na palivo CNG, elektrických kolobežiek, elektrobicykla či služobných bicyklov.

Európsky týždeň mobility býva každý rok od 16. do 22. septembra. Cieľom je povzbudiť samosprávy, aby zaviedli a podporovali opatrenia udržateľnej mestskej mobility. Vyzvať tiež majú svojich obyvateľov, aby využívali na prepravu chôdzu, bicykel či hromadnú dopravu.

 

Prímestské a regionálne vlaky budú s 50-% zľavou

"Dúfame, že to priláka ľudí na železnice," konštatoval na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave minister dopravy Árpád Érsek (Most-Híd). Aj podľa riaditeľa úseku ekonomiky ZSSK Patrika Horného je to príležitosť ako prilákať do vlakov nových cestujúcich. "Pre nás je týždeň mobility šanca ukázať, že vlaky sú výbornou alternatívou pre cestovanie do práce, pre turistiku," opísal Horný.

 

Zľava 50 % sa bude vzťahovať na všetky jednorazové lístky v prímestských a regionálnych vlakoch - teda v osobných vlakoch a v regionálnych expresoch. Takýchto spojov vypraví ZSSK denne 1247. Na základe priemernej ceny lístka ZSSK odhaduje, že ho táto akcia bude stáť približne 100.000 eur.

 

V súčasnosti pritom podľa dopravcu uskutoční každý obyvateľ Slovenska priemerne šesť ciest po železnici za rok. Ale napríklad vo Švajčiarsku, ktoré má najväčší podiel vlakovej dopravy v Európe, je to 19 ciest na obyvateľa na rok. Naopak, najmenší podiel má Bulharsko, kde obyvateľ priemerne vykoná dve cesty za rok. "Čím vyspelejší štát, tým viac sa v ňom využíva koľajová doprava," dodal Horný.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies