Vo vysokohorskom prostredí je mierne lavínové nebezpečenstvo

NETKY.SK • 5 Február 2017, 11:11 • 2 min
Vo vysokohorskom prostredí je mierne lavínové nebezpečenstvo

BRATISLAVA - Vo vysokohorskom prostredí našich hôr pretrváva mierne lavínové nebezpečenstvo.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby na svojej internetovej stránke, lavíny sa môžu uvoľňovať najmä pri väčšom zaťažení na strmých svahoch pod hrebeňmi a v žľaboch. Na svahoch sa pri oteplení v priebehu dňa môžu vyskytnúť spontánne lavíny z vlhkého až mokrého snehu. V Nízkych Tatrách a Veľkej Fatre je pre menej snehu riziko vzniku lavín menšie, z rána tu pretrváva malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň sa však popoludní pri oteplení mení na mierne, čo je druhý stupeň.


Ráno bolo na horách prevažne zamračené a hmlisto. Za uplynulých 24 hodín pripadlo päť centimetrov snehu. Teplota vzduchu bola ráno od -7°C do +1°C. Na hrebeňoch fúkal slabý premenlivý vietor s rýchlosťou do päť metrov za sekundu. Snehovú pokrývku tvorí nový sneh, pod ktorým je vrstva staršieho tvrdého, miestami až zľadovateného snehu. Vo výškach nad dvetisíc metrov bol sneh prachový, v nižších polohách je vplyvom oteplenia mokrý, z rána bol primrznutý. Na hrebeňoch môže byť sneh sfúkaný.


Stupeň lavínového nebezpečenstva je informácia, ktorá s predpoveďou počasia pomáha pri plánovaní túry v horskej oblasti. Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby upozorňuje turistov, že pád lavín ich môže ohroziť už pri prvom stupni lavínového nebezpečenstva. Nonstop informácie o lavínach poskytujú na telefónnom čísle 044 / 5591 695.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies