Vo všetkých slovenských pohoriach stále trvá prvý stupeň lavínovej hrozby

NETKY.SK • 10 December 2015, 09:45 • 2 min
Vo všetkých slovenských pohoriach stále trvá prvý stupeň lavínovej hrozby

LIPTOVSKÝ HRÁDOK - Malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, aj naďalej trvá vo všetkých slovenských pohoriach. Lokálne nebezpečenstvo zaznamenali lavínoví špecialisti od nadmorskej výšky 1300 metrov nad morom. TASR o tom informoval Igor Žiak zo Strediska lavínovej prevencie (SLP) Horskej záchrannej služby (HZS).

slovakia

left justify in out

"Zmena sa neočakáva ani v neskorších hodinách. Aj popoludní počítame s prvým stupňom lavínového nebezpečenstva," uviedol. Snehová pokrývka je podľa neho v posledných dňoch všeobecne stabilizovaná, spôsobené to je vplyvom striedania sa kladných a záporných teplôt vzduchu.

 

Za posledných 24 hodín pripadlo od jedného do štyroch centimetrov nového vlhkého snehu bez pôsobenia vetra. Stále platí, že predovšetkým na južných, juhovýchodných a východných svahoch, záveroch dolín, úzkych žľaboch a kuloároch sa nachádza aj viac ako 100 centimetrov snehu. Sneh bol uložený vo forme mäkkých a tvrdých snehových dosiek a vankúšov, v ktorých je stabilita snehovej pokrývky nižšia počas poslednej periódy sneženia. Uvoľnenie lavíny je tam možné najmä pri väčšom dodatočnom zaťažení.

 

Na horách bolo dnes ráno väčšinou zamračené, s hmlou v Nízkych Tatrách a Fatrách. Teplota vzduchu sa pohybovala od mínus osem stupňov Celzia do nuly. Fúkal len slabý premenlivý vietor s rýchlosťou do 15 kilometrov za hodinu, s výnimkou hrebeňových partií Nízkych Tatier, kde fúkal vietor o sile 50 kilometrov za hodinu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies