Vláda odobrila nové úlohy na ochranu filmového dedičstva

NETKY.SK • 13 Január 2016, 12:24 • 2 min
Vláda odobrila nové úlohy na ochranu filmového dedičstva

BRATISLAVA - Ochrana filmového dedičstva Slovenska je jedným z dlhodobých cieľov Slovenského filmového ústavu (SFÚ). Ústav, ktorý je jednou z inštitúcií zriaďovaných Ministerstvom kultúry (MK) SR, sa podľa zákona o audiovízii systematicky venuje ochrane, obnove a úschove audiovizuálnych diel.

slovakia

left justify in out

Na plnenie týchto úloh má komisiu pre audiovizuálne dedičstvo. Hlavné úlohy v ochrane audiovizuálneho dedičstva určuje MK SR v Projekte systematickej obnovy audiovizuálneho dedičstva SR. Spolu by na ciele projektu maslo ísť v tomto a ďalších dvoch rokoch takmer šesť miliónov eur. Aktualizáciu projektu na roky 2016 – 2018 na dnešnom rokovaní schválila vláda.


Prioritou projektu je systematická ochrana a postupná obnova filmového (audiovizuálneho) dedičstva a jeho následné sprístupňovanie verejnosti. Obnova pritom zahŕňa viacero fáz - inventarizáciu, diagnostiku, ošetrovanie, obnovenie, digitalizáciu filmových materiálov a ich sprístupňovanie. Súčasťou projektu je aj časť venovaná nevyhnutným predpokladom na jeho plnenie, a to napríklad personálnym, technologických aj finančným. Z textu projektu vyplýva, že na všetky potrebné činnosti a úlohy treba počas rokov 2016, 2017 a 2018 vynaložiť 5 981 067 eur, najviac, až 4 481 178 eur, je vyhradených na obnovu nášho audiovizuálneho dedičstva a najmenej, 285 tisíc eur, na jeho uchovávanie či uskladnenie. Na diagnostiku má spolu ísť 535 500 eur, na ošetrovanie 289 389 eur a na evidenciu, katalogizáciu a sprístupňovanie 390-tisíc eur.


Ministerstvo kultúry v texte návrhu projektu obnovy nášho filmového dedičstva na najbližšie tri roky okrem iného upozorňuje, že v poslednom čase sa stávajú súčasťou audiovizuálneho dedičstva aj audiovizuálne diela vyrobené digitálnou cestou a zaznamenané na digitálnom nosiči. Ich dlhodobé a bezpečné archivovanie je však problematické. SFÚ preto "v nastávajúcom období, rovnako ako iné národné filmové archívy, bude musieť pripraviť stratégiu prístupu k digitálnym nosičom a navrhnúť postupnú a kontinuálnu udržateľnú obnovu aj digitálnych obsahov".

 

Projekt po prvý raz ministerstvo kultúry vypracovalo na roky 2009 - 2013, následne naň nadviazalo pokračovaním pre roky 2013 až 2015. V rokoch 2013 až 2015 išlo na projekt 1 493 726 eur, z čoho 94 percent predstavovali náklady pre dodávateľa Ateliéry Bonton Zlín, a.s. Práce zahŕňali diagnostiku, laboratórne ošetrenie a obnovu filmového materiálu.


Vypracovanie Projektu systematickej obnovy audiovizuálneho dedičstva SR vychádza z medzinárodných záväzkov Slovenska. Vláda SR 17. mája 2006 v súvislosti s ratifikáciou Európskeho dohovoru o ochrane audiovizuálneho dedičstva a Protokolu o ochrane televíznej produkcie k Európskemu dohovoru o ochrane audiovizuálneho dedičstva schválila Projekt systematickej obnovy audiovizuálneho dedičstva SR. Vláda zároveň uložila ministrovi kultúry zabezpečiť plnenie úloh vyplývajúcich z tohto projektu. Jeho hlavným zámerom je vytvorenie podmienok pre záchranu, obnovu a sprístupňovanie audiovizuálneho dedičstva SR. Správa o plnení úloh vyplývajúcich z predošlej aktualizácie projektu na roky 2013 až 2015 by sa na rokovanie vlády mala dostať do 30. júna 2016.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies