V talianskej metropole bude výstava o slovenských pamiatkach z čias Rímskej ríše

NETKY.SK • 3 Júl 2018, 19:01 • 2 min
V talianskej metropole bude výstava o slovenských pamiatkach z čias Rímskej ríše

BRATISLAVA – Výstavu slovenských pamiatok z čias Rímskej ríše spoznajú v talianskej metropole. Pod názvom Hranice rímskej ríše-Dunajský Limes-Od Trajána k Markovi Auréliovi ju vo štvrtok 5. júla otvorí námestníčka primátora Bratislavy Iveta Plšeková za prítomnosti autorov.

slovakia

left justify in out

"Expozícia je iniciatívou Slovenska, ktoré prezentuje najmä dve lokality Rusovce-Gerulatu a Ižu-Leányvár nominované na zápis do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva ako rozšírenie už existujúcej pamiatky UNESCO pod názvom Hranice Rímskej ríše, avšak v prepojení na významné lokality susedských krajín Carnunta a Brigetia. Vznikla v kontexte Európskeho roku kultúrneho dedičstva aj 25. výročia vzniku SR a jej hlavného mesta. Prezentuje sa pod záštitou hlavných miest oboch krajín," informuje Margaréta Musilová z Mestského ústavu ochrany pamiatok (MÚOP) v Bratislave.

 

Podľa nej sa návštevníci výstavy dozvedia, čo znamená Dunajský Limes. Tiež prečo práve výstava o rímskych hraniciach na Dunaji je organizovaná v centre Ríma, na Fori Imperiali v múzeu Mercati di Traiano, v čase, keď múzeum hostí veľkolepú archeologickú výstavu o Trajánovi, s podnázvom Tvorca impéria, stvoriteľ Európy.

 

Traján bol cisár, ktorý najviac rozšíril Rímsku ríšu a vytvoril jej hranicu definovanú Dunajom - Dunajský Limes. Táto vyše 1500 km severovýchodná hranica Rímskej ríše nebola iba vojenská, bola interakčnou zónou, ľudskou či obchodnou, dvoch civilizácií.

 

"Je zámerom spoločného projektu Slovenska, Maďarska, Rakúska a Nemecka, aby sa tento pozoruhodný komplex pevností, strážnych veží a civilných usadlostí zapísal do svetového dedičstva UNESCO. Je o to inovatívnejšia iniciatíva, že ju zdieľa viacero krajín, čo práve v období, keď sa štátne hranice skôr uzatvárajú, predstavuje zjednocujúci kultúrny aspekt," zdôvodňuje Musilová.

 

Studio 727 s archeológmi pripravilo dokumentárne videá, ktoré oživujú modernú panelovú výstavu. Jediným originálnym exponátom je rímska kotva vylovená z Dunaja pri Iži, ktorú zanechala rímska flotila. Odtlačky rímskych sandálov na tegulách alebo v hline svedčia o ich prítomnosti na našom území.

 

Prostredníctvom komentára Marka Aurélia "resuscitovaného" vo videodokumente a originálne koncipovanou výstavou chce autorský tím pod vedením Margaréty Musilovej a architektonickou koncepciou Anny Gondovej z MÚOP prezentovať po prvý raz v Taliansku významné výsledky výskumov lokalít Rusovce–Gerulata, Iža-Leányvár–Kelemantia, Devín, Dúbravka, Stupava, Zohor, Trenčín, Cífer-Pác. Tiež najstaršie rímske stavby celkom jedinečné svojho druhu z 1. storočia pred našim letopočtom z Bratislavského hradu objavené v rokoch 2008-2014.

 

Partnermi organizátora výstavy MÚOP, ktorý oslavuje svoje 50. výročie, sú slovenské veľvyslanectvo a Slovenský inštitút v Ríme, v rámci spolupráce Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR s Bratislavou.

 

Partnerom je aj Pamiatkový úrad SR, ktorý nominačný projekt pripravil. Na výstave sa podieľa Múzeum mesta Bratislavy, pod ktorého gesciu patrí Gerulata v Rusovciach, jediná slovenská rímska lokalita na pravom brehu Dunaja a preto aj jediná, ktorá v minulosti patrila pod správu Rímskej provincie Horná Panónia.

 

Podunajské múzeum v Komárne spravuje rímsky vojenský tábor v Iži-Leányvári na ľavom brehu Dunaja. Archeologický ústav v Nitre viedol v tejto lokalite dlhoročný výskum a okrem tábora objavil leteckým prieskumom aj 10 pochodových táborov v jeho blízkosti. Archeologické múzeum Slovenského národného múzea a Trnavská univerzita sa venujú výskumu rímskych pamiatok na juhozápadnom Slovensku.

Výstava potrvá do 18. novembra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies