V sobotu padol v Bratislave historický teplotný rekord!

NETKY.SK • 5 August 2013, 12:50 • 2 min
V sobotu padol v Bratislave historický teplotný rekord!

BRATISLAVA - Historický teplotný rekord pre 3. august padol v sobotu (3.8.) v Bratislave, keď v Mlynskej doline vystúpila teplota vzduchu až na 37,9 stupňa. Doterajší rekord pre 3. august namerali ešte v roku 1992, kedy teplota v Dudinciach vystúpila na 37,2 stupňa.

slovakia

left justify in out

V nedeľu (4.8.) bolo menej rekordov teploty vzduchu ako v sobotu a vyskytli sa predovšetkým na západnom alebo strednom Slovensku a čiastočné už aj na východnom Slovensku. Podľa slov klimatológa zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Mareka Šveca bolo v nedeľu najteplejšie v Prievidzi, kde namerali 36,8 stupňa, čím tam bol prekonaný rekord pre tento deň (34 stupňov z roku 1992).

Najteplejšia noc z 3. na 4. augusta bola v Bratislave na Kolibe, kde teplota vzduchu neklesla pod 24,7 stupňa. Táto teplota prekonala rekord maximálnej hodnoty tejto charakteristiky teploty vzduchu pre tento deň (23,2 stupňa z roku 2003).

Priemerná denná teplota vzduchu bola zaujímavá vo východnejšie situovaných regiónoch Slovenska, kde studený front postupujúci v nedeľu večer a v noci na pondelok (5.8.) prišiel najneskôr. Takto bola dosiahnutá rekordná hodnota priemernej dennej teploty vzduchu na Lomnickom štíte pre 4. august, a to 12,2 stupňa. Doterajší rekord bol 11,9 stupňa z roku 1998.

Poveternostný front postupujúci cez Slovensko na rozhraní minulého a tohto týždňa spôsobil prechodné zmiernenie horúčav, pri búrkach sa vyskytli aj zrážky, ktoré však boli priestorovo rozdielne, takže niekde napršalo aj 20 milimetrov zrážok, ale na iných miestach to bolo oveľa menej. Nápadnejší ako atmosférické zrážky bol vietor, ktorý krátkodobo zosilnel pri prechode frontu a v nárazoch dosiahol najvyššiu hodnotu, vo výberovom súbore meteorologických staníc, v Piešťanoch 94 km/h.

"Rekordy maximálnej dennej teploty vzduchu zaznamenala v sobotu takmer polovica meteorologických staníc Slovenska s denným spravodajstvom (26 zo 49 staníc). Rekordné hodnoty teploty vzduchu v sobotu zaznamenali predovšetkým na západnom a strednom Slovensku. Na tomto území padol rekord maximálnej dennej teploty vzduchu takmer na všetkých meteorologických staniciach," uviedol Pavel Faško zo SHMÚ.

V prípade minimálnej teploty vzduchu je pozoruhodné vyrovnanie rekordu jej maximálnej hodnoty pre 3. august na Chopku, kde v noci na sobotu neklesla pod 12,2 stupňa. Rovnaká tam bola aj 3. augusta 1998.

Priemerná denná teplota vzduchu dosiahla v sobotu opäť hodnoty vyššie ako 30 stupňov. V Bratislave na Kolibe hodnota 30,6 stupňa prekonala rekord 27,9 stupňa z roku 1992.

V Holíči sa v piatok (2.8.) priblížila maximálna denná teplota vzduchu k 35 stupňom, keď tam namerali 34,9 stupňa. Táto hodnota prekonala rekord pre 2. august (34,8 stupňa z roku 2009). Rekordy maximálnej dennej teploty vzduchu zaregistrovali tento deň aj v Modre-Piesku, kde namerali 31,9 stupňa a v Sliači 34,3 stupňa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies