V potopenom vraku sa našlo zlato za 1,3 milióna!

NETKY.SK • 6 Máj 2014, 07:35 • 2 min
V potopenom vraku sa našlo zlato za 1,3 milióna!

CHARLESTON - Americkí hľadači pokladov našli na historickej potopenej lodi takmer 1000 uncí zlata v hodnote 1,3 milióna dolárov, uviedla v pondelok tlačová agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

V Tampe sídliaca spoločnosť Odyssey Marine Exploration oznámila, že zlaté prúty a mince sa našli pri prieskumnom ponore k vraku lode v Atlantickom oceáne. Vrak bol nedotknutý od roku 1991, keď iná spoločnosť hľadanie zastavila.

 

Loď sa potopila v roku 1857 s 21 tonami zlata na palube pri pobreží Južnej Karolíny. Strata zlata spôsobila paniku v americkom bankovníctve, čo v tom čase prispelo v USA k väčšej hospodárskej kríze.

 

V marci spoločnosť Odyssey získala právo vrátiť sa k vraku od konkurzného správcu, ktorého vymenoval súd v Ohiu, aby po desaťročiach súdnych sporov zastupoval spoločnosť hľadačov pokladov, čo sa k vraku dostali ako prví.

 

Pôvodný tím viedol Tommy Thompson, inžinier z Ohia, ktorý vrak objavil v roku 1988 s použitím sonarov a ním vyvinutej robotickej technológie. Vtedy sa našlo zlato za vyše 40 miliónov dolárov.

 

Hľadanie zdržiavali súdne spory a investori, ktorí Thompsona obviňovali, že im nezaplatil. Je považovaný za človeka na úteku od roku 2012, keď sa nedostavil na súd. Koncom 80. rokov sa podarilo preskúmať len zhruba päť percent miesta s vrakom.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies