V Pakistane 1. raz vykonali vojenský trest na civiloch, spolupáchateľov útoku na školu v Pešávare obesili

NETKY.SK • 2 December 2015, 10:03 • 2 min
V Pakistane 1. raz vykonali vojenský trest na civiloch, spolupáchateľov útoku na školu v Pešávare obesili

PEŠÁVAR - V Pakistane dnes popravili štyroch mužov, ktorí boli spolupáchateľmi masakry 134 žiakov armádou spravovanej školy v meste Pešávar v provincii Chajbar Paštúnchvá. Vykonanie trestu smrti obesením nad nimi bolo prvým prípadom v Pakistane, keď sa uplatnil rozsudok vojenského súdu na civilistoch. Súdny tribunál vznikol po masakre v škole na základe zmeny ústavy.

slovakia

left justify in out

K útoku sa prihlásil Taliban, ktorý vo svojom vyhlásení uviedol, že jeho samovražední atentátnici mali inštrukciu neubližovať deťom, ale zamerať sa na armádny personál. Všetkých deviatich páchateľov, ktorí 16. decembra 2014 školu v Pešávare obsadili a zadržiavali v nej vyše 1000 ľudí, zlikvidovali vojaci pakistanskej armády. Počas rukojemníckej drámy zahynulo 151 ľudí. Armáde sa časť ľudí v obsadenej budove podarilo evakuovať a počas deväť hodín trvajúcej operácie zachránila 960 ľudí.


Dnešnú popravu, o ktorej informovali médiá, potvrdili aj tri bezpečnostné zdroje - dva z nich z mesta Kohát, kde dnes odsúdených obesili vo väznici. Obhajcovia pre svojich mandantov žiadali milosť, ale prezident krajiny Mamnún Husajn im ju odmietol udeliť. Trojicu mužov odsúdili na smrť 13. augusta. Všetkých troch ich identifikovali ako členov skupiny Tawhíd wal-džihád (TWG), dovtedy neznámej pakistanskej frakcie hnutia Taliban.


Na smrť boli odsúdení aj ďalší traja spolupáchatelia útoku, ale rozkaz na vykonanie trestu v ich prípade zatiaľ nebol vydaný. Teroristický útok na školu v Pešávare bol najzávažnejším útokom Talibanu na území Pakistanu. Pakistanská vláda po ňom prijala celoštátny plán na boj s terorizmom. V jeho rámci sa uskutočnilo viac ako 16.000 operácií jednotiek osobitného určenia a bolo zadržaných vyše 12.000 ľudí, z ktorých 140 je podozrivých z kontaktov s teroristami. Po teroristickom útoku na školu premiér Naváz Šaríf rozhodol o zrušení moratória na trest smrti v Pakistane. Udalosť označil za národnú tragédiu a jej páchateľov za barbarov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies