V Múzeu kysuckej dediny ponúknu zabíjačkové špeciality

NETKY.SK • 13 Október 2011, 19:32 • 2 min
V Múzeu kysuckej dediny ponúknu zabíjačkové špeciality

V Múzeu kysuckej dediny ponúknu zabíjačkové špeciality

slovakia

left justify in out

img

Špeciality zo zabíjačky môžu v nedeľu 16. októbra ochutnať návštevníci Múzea kysuckej dediny v Novej Bystrici - Vychylovke počas podujatia Kuchyňa starých materí – Maškrty zo zabíjačky.
Široká ponuka chutných dobrôt bude podľa Dariny Hnidkovej z Kysuckého múzea v Čadci pre záujemcov pripravená na tradičných dobových peciach priamo v objektoch múzea. „Voňavé pečené jelítka, majoránkou a cesnakom voňajúca tlačenka, chlieb s masťou a škvarkami, a samozrejme nebude chýbať pravá zabíjačková kapustnica,“ uviedla Hnidková.
Pripomenula, že mäso bolo v minulosti zriedkavou súčasťou jedálneho lístka, jedlo sa predovšetkým na výročné sviatky a pri významných udalostiach v živote rodiny. „Takými bola svadba, krstiny alebo hostia v dome. Prasa chovali v kysuckom regióne takmer na každom gazdovstve. Keď už malo nad 100 kíl, gazda stanovil deň zabíjačky. Zabíjalo sa v zime, prevažne okolo Vianoc, pretože mäso bolo treba chladiť. Na zabíjačke vyrábali rôzne špeciality, ktorými nepohrdol žiaden maškrtný jazyk. Pripravovali sa  škvarky, jaternice (jelítka), klobásy, tlačenka, huspenina, voňavá kapustnica či ovarová polievka,“ dodala Hnidková.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies