V Krakovanoch sa stretnú sa muži, ktorí tvoria paličkovanú čipku

NETKY.SK • 15 Marec 2018, 13:46 • 2 min
V Krakovanoch sa stretnú sa muži, ktorí tvoria paličkovanú čipku

KRAKOVANY – Netradičné, na Slovensku vôbec prvé stretnutie svojho druhu bude počas nadchádzajúceho víkendu v Krakovanoch. V obci pri Piešťanoch, ktorá propaguje tradíciu vzácnej paličkovanej čipky, sa na pôde múzea Za krakovskú bránu zídu muži, ktorí prepadli kúzlu paličkovania. Okrem Slovákov prídu aj z Juhoafrickej republiky a Estónska.

slovakia

left justify in out

Paličkovanie je doménou žien po celom svete, ale keď je niekoho mama, ako sa to stalo Matejovi Piscovi, zanietenou paličkárkou a stojí pri zrode Festivalu paličkovanej čipky v Krakovanoch, nie je už ďaleká cesta od pozorovateľa priamo k vytváraniu krehkej paličkovanej krásy. „Na Slovensku nás nie je veľa, asi desať, čo o sebe vieme, ale kontaktujeme sa cez sociálnu sieť aj so zahraničnými čipkármi a dohodli sme sa na pravidelných stretnutiach,“ povedal Pisca pre TASR. On sám je tridsiatnik, najmladší paličkár má 22 rokov a najstarší, zanietený Vladimír Pagáčik z Myjavy, už vyše šesťdesiat.

 

Podujatie má anglický názov Men Making Lace Festival – Festival mužov, ktorí robia čipku, nakoľko sa jeho miesto konania bude striedať podľa krajín zúčastnených paličkárov. V Krakovanoch sa budú zaúčať tajomstvu krakovianskej paličkovanej čipky, ktorá je považovaná za svetový unikát. "Čipka sa paličkuje všade inde so štyrmi paličkami, krakovianska s piatimi. Dá sa povedať, že je to vysoká škola paličkovania, pretože paličkárka si sama musí navrhnúť vzor, rozpočítať, vymyslieť, upaličkovať, a ešte je unikátna tým, že keď sa na ňu pozriete, nepôsobí ako paličkovaná čipka, vyzerá skôr ako niečo tkané alebo vyšívané a je veľmi pestrofarebná, tak ako sú pestrofarebné kroje v Krakovanoch a blízkom okolí," povedala pred časom pre TASR riaditeľka Festivalu paličkovanej čipky Daniela Piscová.

 

"V nedeľu 18. marca múzeum otvorí dvere aj záujemcom, ktorí si budú môcť pozrieť vystavené práce paličkárov," informoval Pisca. Na otázku, či sa paličkované čipkové diela mužov líšia od ženských, povedal, že autá ani motorky zatiaľ nepaličkujú.

 

Paličkárky sa na festivale v Krakovanoch stretnú už začiatkom mája, vlani prišli okrem Sloveniek aj paličkárky z Česka, Maďarska, Veľkej Británie, Španielska, Poľska, Francúzska, Rakúska a Ruska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies