Würzburg si pripomenul obete nešťastia, útok psychopata neprežili tri ženy

NETKY.SK • 28 Jún 2021, 07:51 • 2 min
Würzburg si pripomenul obete nešťastia, útok psychopata neprežili tri ženy

BERLÍN - V nemeckom meste Würzburg si v nedeľu pripomenuli obete piatkového útoku nožom, ktorý si vyžiadal tri mŕtve ženy a ďalších päť vážne zranených ľudí.

slovakia

left justify in out

Na smútočnej omši sa zúčastnili príbuzní obetí, würzburský katolícky biskup, regionálny evanjelický biskup, zástupca moslimskej komunity v meste, najvyšší predstaviteľ nemeckej židovskej obce, bavorskí politickí lídri i policajti a záchranári. "Všetci sme postihnutí, pretože sa to mohlo stať každému," vyhlásil počas omše katolícky biskup Franz Jung.

 


Pred neďalekým obchodom, kde sa útok začal, ľudia v nedeľu pokladali kvety. Bavorský premiér Markus Söder na miesto položil veniec, pričom útok popísal ako "jednoducho nepochopiteľný, desivý, nezmyselný".

Z útoku je podozrivý 24-ročný Somálčan, ktorého polícia postrelila do nohy po tom, čo ho obkľúčili ľudia a snažili sa ho zastaviť stoličkami a palicami.

 

Viac sa dozviete: VIDEO: Útočník v nemeckom Würzburgu použil nôž na civilistov! Sú hlásené aj úmrtia!

 

Útok vo Würzburgu mal na svedomí 24-ročný Somálčan

 

V sobotu ho poslali do väzenia, kde čaká na obvinenie. Regionálna kriminálna polícia v nedeľu podľa agentúry DPA uviedla, že predstaviteľov väzenia varovali, že muž by pre seba mohol predstavovať hrozbu.

Vyšetrovatelia sa ešte stále pokúšajú zistiť motív útoku. Posudzujú duševné zdravie muža a snažia sa určiť, či nebol zradikalizovaný ako islamský extrémista. Zatiaľ tiež nie je jasné, či úmyselne útočil na ženy.

 

img


Starosta Würzburgu v nedeľu varoval, že "zločiny jednotlivcov by sa nikdy nemali pripisovať alebo rozširovať na etnické skupiny, náboženstvá alebo národnosti", a dodal, že nemožno viniť Somálčanov a všeobecne utečencov.

 

Aj Söder varoval pred nenávistnými reakciami na zmienený čin a poukázal, že hoci sa ľudia sťažujú na to, že má podozrivý imigrantský pôvod, v tej istej situácii pomáhali ľudia, ktorí majú tiež imigrantský pôvod.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies