V Kamerune sa šíri cholera, zomrelo už takmer 300 ľudí

NETKY.SK • 26 August 2010, 12:13 • 2 min
V Kamerune sa šíri cholera, zomrelo už takmer 300 ľudí

V Kamerune sa šíri cholera, zomrelo už takmer 300 ľudí

slovakia

left justify in out

img

Už 297 ľudí zomrelo v Kamerune od mája na následky cholery. Podľa spravodajskej stanice CNN o tom informovali zdravotníci pôsobiaci v tejto západoafrickej krajine.
      Dovedna už bolo zaznamenaných viac ako 3000 prípadov výskytu ochorenia. "Je to veľmi veľa prípadov a veľa úmrtí," konštatoval epidemiológ Eric Mintz.
      Ako ďalej uviedol, za ideálnych podmienok by miera úmrtnosti mala byť nižšia než jedno percento. Podmienky v Kamerune však nie sú ideálne a obyvatelia nemajú prístup k náležitej zdravotnej pomoci.
      Situácia je zlá najmä na severe krajiny. Medzi mŕtvymi sú aj traja z desiatich väzňov nakazených cholerou vo väzení v meste Maroua.
      Približne 70 percent obyvateľov na ďalekom severe štátu - pri hraniciach s Nigériou, Čadom a Stredoafrickou republikou, - nemá prístup k pitnej vode. Na nedostatočnej úrovni sú aj hygienické podmienky, pričom situáciu ešte zhoršili nedávne povodne. Oblasť má okolo päť miliónov obyvateľov.
      V stredu varovalo pred epidémiou cholery ministerstvo zdravotníctva susednej Nigérie. Choroba tam už od začiatku roka zabila 352 ľudí.
      Podľa ministerstva už v tomto africkom štáte v tomto roku zaznamenali viac ako 6400 prípadov výskytu vodou šíreného ochorenia. Zdravotníci predpokladajú, že rozsiahlemu šíreniu cholery cez vodovodné siete napomáhajú intenzívne dažde a nenáležité hygienické podmienky na toaletách.
      Cholera je rýchlo sa šíriacou infekciou, ktorá u obetí spôsobuje hnačky, vedie k vážnej dehydratácii a následne k možnému úmrtiu. Je vysoko nákazlivá, ale možno jej predchádzať, ak sa dodržiavajú príslušné hygienické štandardy.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies