Vůjtek pozve po finále do prípravy Surového a možno aj Jánošíka

NETKY.SK • 7 Apríl 2015, 17:27 • 2 min
Vůjtek pozve po finále do prípravy Surového a možno aj Jánošíka

BRATISLAVA - Slovenská hokejová reprezentácia začala v utorok ďalší blok záverečnej prípravy na MS takmer v rovnakom zložení, v akom sa predstavila aj minulý týždeň v zápasoch so Švédskom.

slovakia

left justify in out

Kvarteto hráčov Sparty Praha Marek Ďaloga, Juraj Mikuš, Lukáš Cingel a Martin Réway, ktorým sa skončila klubová sezóna v pondelok, by sa malo po dohode s trénerom Vladimírom Vůjtekom pripojiť k národnému mužstvu až budúci týždeň. Vtedy by mohol tím doplniť aj brankár Komety Brno Marek Čiliak.

 

"Zatiaľ sme neurobili žiadne zmeny v kádri. Sparta vypadla iba včera a chlapci potrebujú trochu času po skončení klubovej sezóny, prídu až budúci týždeň," uviedol na utorkovom zraze tréner Vůjtek. Ten eviduje, že dvojica Réway - Cingel absentovala v závere série s Třincom pre zranenia. "Cingel má niečo s ramenom, podľa najčerstvejších správ by mal budúci týždeň trénovať. O Réwayovi nemáme bližšie informácie. Chceme, aby si oboch hráčov prehliadol náš lekár," povedal reprezentačný kormidelník. Uzavretá je už otázka útočníka Zvolena Radovana Puliša, ktorý na prvom zraze hlásil problémy s chrbtom a keďže sa jeho zdravotný stav nezlepšil, definitívne tak prišiel o šancu bojovať o miestenku na MS.

 

Do prípravy by sa mohol budúci týždeň zapojiť Marek Čiliak, jeho Kometa Brno síce vypadla v semifinále play off českej extraligy už pred štyrmi dňami, no brankár zostal pri tehotnej manželke. "Každú minútu očakáva príchod potomka, tak sme ho nechali doma. Uvidíme, ako sa situácia vyvinie a či ho budeme kontaktovať," doplnil Vůjtek, ktorý už po sobotňajšom dueli so Švédskom vyradil z kádra mladého útočníka Popradu Dávida Grígera.

 

Slováci minulý týždeň otvorili zápasovú časť prípravy dvoma duelmi so Švédmi. Najprv v Trenčíne prehrali so severanmi gólom 13 sekúnd pred koncom 3:4 a potom v odvete v Bratislave otočili skóre a zvíťazili 3:1. Tento týždeň ich preverí ďalší náročný súper Česko, s tradičným rivalom odohrajú takisto dve stretnutia v rámci série Euro Hockey Challenge v Jihlave, najprv vo štvrtok 9. apríla 17.00 h a potom v piatok o 18.00.

 

"Česi budú pre nás ťažkým súperom. My však také náročné duely potrebujeme, aby sme si preverili výkonnosť všetkých našich hráčov. Sme zvedaví, ako v tých zápasoch obstoja. V nasledujúcich dvoch tréningoch sa zameriame hlavne na obrannú činnosť, najmä v našom pásme, kde sme sa proti Švédom nechávali rozhodiť a často nastávali situácie, že si dvaja obrancovia brali jedného protihráča a súper mal potom voľného hráča pred našou bránkou," podotkol Vůjtek, ktorý plánuje v bránke ďalej rotovať dvojicu Ján Laco - Július Hudáček: "Každý bude chytať jeden zápas. Počítame s tým, že týmto spôsobom dochytajú celú prípravu."

 

Po dvojzápase s ČR príde k väčšej obmene kádra, voľní pre potreby národného tímu už budú aj finalisti domácej extraligy. "Finále medzi Košicami a Banskou Bystricou charakterizuje veľké nasadenie a bojovnosť, cítiť strašne veľké vypätie, každý chce vyhrať. Akurát mi tam chýba taká hokejovosť. Zatiaľ je to zaslúžený stav 2:2, i keď som čakal, že Košice budú po štyroch zápasoch viesť v sérii 3:1," priznal reprezentačný tréner, ktorý po skončení bojov o titul plánuje pozvať do prípravy z Banskej Bystrice Tomáša Surového a rozprávať sa bude o MS aj s Michalom Handzušom. "Mišo sa teraz nechce rozptylovať národným mužstvom. Až keď sa skončí finále, vydá svoje stanovisko. Z Košíc sledujeme obrancu Adama Jánošíka. Zostáva otázne, či ešte v tú dobu budeme môcť s ním počítať a či sa vlezie do kádra, v ktorom už bude Mikuš, Ďaloga i obrancovia z NHL."

 

Zo zámorskej profiligy prichádzajú samé nedobré správy, zranili sa kapitán Bostonu Zdeno Chára i ďalší skúsený obranca Andrej Sekera z Los Angeles. "Samozrejme, zisťujeme informácie o ich zdravotnom stave, ale musíme počkať na lekárske výsledky a najmä na to, ktorý z klubov postúpi do play off. Pre nás by bolo samozrejme ideálne, keby hráči z LA boli k dispozícii už po konci základnej časti. Pre nich je však teraz prvoradé získať miestenku do bojov o Stanley Cup," pokračoval Vůjtek.

 

Zápasy s Českom majú zakaždým nádych derby a zo súčasného kádra budú mať ešte špecifickejšiu príchuť pre siedmich slovenských hráčov, ktorí v tejto sezóne pôsobili za riekou Moravou. "Samozrejme, chalanov z českej nominácie poznám, rovnako ako oni mňa. Sú to výborní hráči a bude to proti nim ťažké. Zápasy Česka a Slovenska mali vždy svoju rivalitu, veľmi sa na ne teším," vyznal sa krídelník Plzne Ján Sýkora.

 

Po zápasoch s ČR čakajú Slovákov do štartu svetového šampionátu v Ostrave a Prahe (1.- 17. mája) ešte ďalšie štyri prípravné súboje. V rámci Euro Hockey Challenge sa predstavia v Košiciach a v Poprade proti Bielorusku a prípravu zavŕšia dvojzápasom v Rige proti domácemu Lotyšsku.

 

Káder SR pred prípravnými zápasmi s Českom (9. a 10. apríla v Jihlave):

brankári: Ján Laco (Barys Astana, Kaz./KHL), Branislav Konrád (Dukla Trenčín), Július Hudáček (Örebro/Švéd.)

obrancovia: Ivan Baranka, Lukáš Kozák, Michal Sersen (všetci Slovan Bratislava/KHL), Peter Čerešňák (HC Vítkovice/ČR), Milan Jurčina (Dinamo Riga, Lot./KHL), Karol Sloboda, Peter Podhradský (obaja Lada Togliatti, Rus./KHL), Ivan Švarný (Dinamo Minsk, Biel./KHL), Dominik Graňák (Fribourg Gottéron, Švaj.), Christián Jaroš (Lulea/Švéd.)

útočníci: Milan Bartovič, Libor Hudáček, Ladislav Nagy, Andrej Šťastný (všetci Slovan Bratislava/KHL), Mário Bližňák (Slovan Bratislava/KHL, HC Plzeň/ČR), Ján Sýkora (HC Plzeň/ČR), Marcel Haščák, Michel Miklík (obaja Amur Chabarovsk, Rus./KHL), Michael Vandas (HC Vítkovice/ČR), Marek Viedenský (HPK Hämmeenlinna/Fín.), Rastislav Dej (HK Hradec Králové/ČR), Tomáš Marcinko, Radoslav Tybor (obaja HC ČSOB Pardubice, ČR), Peter Cehlárik (Lulea/Švéd.), Patrik Lušňák (Junosť Minsk/Biel.)

 

Zostávajúci program SR počas záverečnej prípravy na MS (zápasy Euro Hockey Challenge):

9. apríla: ČR – SR (Jihlava)

10. apríla: ČR - SR (Jihlava)

16. apríla: SR - Bielorusko (Košice)

18. apríla: SR – Bielorusko (Poprad)

24. apríla: Lotyšsko – SR (Riga)

25. apríla: Lotyšsko – SR (Riga)

1.-17. mája: MS 2015 (Praha, Ostrava, ČR)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies