V centre Atén už zbankrotovala takmer tretina prevádzok

NETKY.SK • 25 September 2012, 07:04 • 2 min
V centre Atén už zbankrotovala takmer tretina prevádzok

V centre Atén už zbankrotovala takmer tretina prevádzok - Svet V centre Atén už zbankrotovala takmer tretina obchodov a podnikov. Môžu za to úsporné opatrenia a hlboká, päť rokov trvajúca recesia.

slovakia

left justify in out

img

V centre Atén už zbankrotovala takmer tretina obchodov a podnikov. Môžu za to úsporné opatrenia a hlboká, päť rokov trvajúca recesia. Klesajúce príjmy obyvateľov gréckej metropoly a časté štrajky odohnali potenciálnych klientov, na čo doplatili najmä malé firmy.
      Podľa najnovších údajov od roku 2010, keď Grécko požiadalo o prvý záchranný úver, už zatvorili svoje prevádzky po celej krajine desaťtisíce malých firiem, ktoré sa dovtedy výraznou mierou podieľali na výkone ekonomiky.
      Hlavnú nákupnú zónu v Aténach tak lemuje dlhý rad prázdnych obchodov, a mnohé z tých, ktoré ešte fungujú, zase vypredávajú za zlomok ceny posledné zásoby. Niektoré pasáže, ktoré pred pár rokmi prekypovali čulým ruchom, dnes zívajú prázdnotou.
      Augustové "sčítanie" združenia maloobchodníkov odhalilo, že aj v tzv. obchodnom trojuholníku neďaleko hlavného námestia Syntagma, kde celé generácie gréckych rodín prevádzkovali úspešné a zavedené obchody, muselo 31 % z nich zatvoriť svoje brány. Úsporné opatrenia a búrlivé demonštrácie proti zvyšovaniu daní a znižovaniu platov tvrdo zasiahli obchodníkov v centre hlavného mesta.
      A nič nenaznačuje, že situácia by sa mohla v blízkej budúcnosti zlepšiť. Naopak hrozí, že prázdne výklady budú pribúdať.
      Podľa Vasilisa Korkidisa zo združenia gréckych maloobchodníkov, od začiatku roka 2011 do konca augusta 2012 zatiahlo rolety na svojich prevádzkach 68.000 drobných podnikateľov. A odhaduje, že na budúci rok k nim pribudne ďalších 63.000.
      "Čaká nás veľmi ťažká zima, možno najhoršia za uplynulé tri roky. Mnohé podniky ju neprežijú," povedal Korkidis.
      No zatiaľ čo obchody v centre Atén krachujú, nákupné centrá na bohatších predmestiach sú stále pomerne plné. Faktom je, že na predmestiach nie sú úrady, ktoré sú terčom demonštrantov, a v nákupných centrách majú svoje predajne zahraničné reťazce. A tie dokážu eliminovať slabšie výsledky z Grécka tržbami v iných krajinách.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies