V Austrálii naďalej pátrajú po zrútenom vojenskom vrtuľníku

NETKY.SK • 31 Júl 2023, 10:30 • 2 min
V Austrálii naďalej pátrajú po zrútenom vojenskom vrtuľníku

Canberra-V krajine u "protinožcov" sa zrútil armádny stroj, členov posádky stále nenašli

slovakia

left justify in out

Pred pár dňami, v piatok 28. júla 2023 sa do austrálskych vôd zrútil armádny vrtuľník. Nešťastná udalosť sa stala počas vojenského cvičenia. Záchranárom sa doteraz nepodarilo nájsť štyroch členov posádky.

 

Armádny vrtuľník sa zrútil do mora pri severovýchodnom pobreží Austrálie. Nehodu však pravdepodobne nikto neprežil. V pondelok to uviedli austrálski predstavitelia, informuje TASR podľa správ agentúr DPA a AFP. Po nezvestných vojakoch pátrajú austrálski záchranári, armáda aj americkí vojaci, povedal predstaviteľ austrálskeho ministerstva obrany Matt Keogh v rozhovore pre televíziu ABC. Podľa jeho slov pátranie prebieha v "náročnom prostredí".

 

 

Matt Keogh dodal, že v oblasti našli časti vraku vrtuľníka. Šéf austrálskeho rezortu obrany Richard Marles v pondelok v reakcii na nájdenie trosiek vrtuľníka skonštatoval, že nehodu nikto z posádky neprežil.

Austrálsky generál Angus Campbell uviedol, že úrady urobia všetko, čo je v ich silách, aby našli telá členov posádky.

"Toto úsilie bude pokračovať. Privedieme našich kamarátov domov k ich rodinám," dodal. Vrtuľník MRH-90 Taipan sa zrútil v piatok večer miestneho času neďaleko ostrova Hamilton v austrálskom štáte Queensland počas veľkého vojenského cvičenia, do ktorého sa zapojili vojaci z 13 krajín vrátane Nemecka, USA a Francúzska.

 

Vojenské cvičenie bolo po nehode dočasne pozastavené, manévre boli opätovne spustené v sobotu večer miestneho času. Keogh, ktorý je na ministerstve obrany zodpovedný za obranný personál, povedal, že vrtuľníky MRH-90 po nehode austrálska armáda dočasne prestala používať. Austrália ich vlastní takmer 50 a budúci rok ich plánuje vyradiť zo služby, priblížil. Príčina pádu vrtuľníka zatiaľ nie je známa a je predmetom vyšetrovania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Zlatica Gregorová
TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies