Laureáti Nobelovej ceny žiadajú o prevoz chorého čínskeho disidenta do USA

NETKY.SK • 30 Jún 2017, 09:29 • 2 min
Laureáti Nobelovej ceny žiadajú o prevoz chorého čínskeho disidenta do USA

PEKING - Viac ako 150 laureátov Nobelovej ceny apelovalo na čínskeho prezidenta a komunistického vodcu Si Ťin-pchinga, aby umožnil ťažko chorému čínskemu disidentovi Liou Siao-povi a jeho manželke podstúpiť liečbu v Spojených štátoch.

slovakia

left justify in out

Výzva je súčasťou listu, ktorý dnes zverejnila ľudskoprávna organizácia Initiatives for China.

 

"Naliehame na čínsku vládu, aby z humanitárnych dôvodov umožnila Liou Siao-poovi a Liou Sia vycestovať za účelom liečby do zahraničia... Čas sa kráti," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré ľudskoprávni aktivisti poslali poslali na čínske veľvyslanectvo vo Washingtone a tiež americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi, ministrovi zahraničných vecí USA Rexovi Tillersonovi a veľvyslancovi USA v Pekingu Terrymu Branstadovi.

 

Pod list sa podpísalo celkovo 154 laureátov Nobelovej ceny.

 

Nový americký veľvyslanec v Pekingu Terry Branstad si myslí, že čínskemu disidentovi a laureátovi Nobelovej ceny za mier Liouvi Siao-povi by mali povoliť liečbu rakoviny mimo krajiny, "ak by mohla pomôcť".

 

Vyjadril sa tak v stredu, no nepovedal, či sa o tom zhováral aj priamo s čínskymi úradmi.

Šesťdesiatjedenročného Lioua pred niekoľkými dňami prepustili z väzenia pre zlý zdravotný stav po tom, ako mu 23. mája diagnostikovali rakovinu pečene v pokročilom štádiu. Jeho právnik Mo Šao-pching v pondelok pre agentúru Associated Press povedal, že Liou sa podrobuje liečbe a je v stabilizovanom stave v nemocnici v meste Šen-jang na severovýchode krajiny.

Zrejme najznámejší čínsky politický väzeň Liou Siao-po, známy pre obhajovanie ľudských práv a demokracie, skončil vo väzení po tom, ako ho v roku 2009 obvinili z podnecovania k rozvracaniu štátnej moci. Súd mu vymeral trest odňatia slobody na 11 rokov. Rok na to mu nórska Nobelova komisia udelila Nobelovu cenu za mier.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies