USA dodajú Iraku zbrane na boj s islamistami

NETKY.SK • 7 Január 2014, 11:36 • 2 min
USA dodajú Iraku zbrane na boj s islamistami

WASHINGTON - Americká vláda po úspechoch islamistov na západe Iraku zvýši dodávky vojenskej výzbroje do krajiny, informovala dnes tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Hovorca Bieleho domu Jay Carney v pondelok povedal, že iracké bezpečnostné sily dostanú viac rakiet vzduch-zem, ako aj väčší počet prieskumných bezpilotných lietadiel. Desať bezpilotných lietadiel dostanú iracké sily v nasledujúcich týždňoch a ďalších 48 v priebehu nasledujúceho roka, vysvetlil Carney.

Bojovníci blízki al-Káide obsadili iracké mesto Fallúdža, kľúčové mesto provincie Anbár, ako aj veľké časti hlavného mesta provincie Ramádí. Biely dom informoval, že americký viceprezident Joe Biden v pondelok telefonicky hovoril s irackým premiérom Núrím Málikím. Uistil ho o pokračujúcej americkej podpore vláde v Bagdade v jej boji proti islamistickým povstalcom.

Medzitým Biely dom kritizovali aj niektorí politici v USA s tým, či by Irak nebol na tom lepšie, keby americká armáda neukončila vojenskú prítomnosť v krajine. Carney kritiku odrazil s tým, že k takému násiliu v Iraku dochádzalo dokonca aj v čase, keď tam bolo 150.000 amerických vojakov, Dodal, že USA môžu pomôcť, ale trval na tom, že vedúcu úlohu musí zohrávať Irak, uviedla agentúra AP.

"Ak si členovia (Kongresu) myslia, že by v súčasnosti mali vo Fallúdži bojovať a zomierať americkí vojaci, mali by to povedať," skonštatoval Carney a zdôraznil, že prezident USA si to nemyslí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies