Úpal a prehriatie môže pre zvieratá znamenať v lete smrť!

NETKY.SK • 23 Jún 2013, 16:06 • 2 min
Úpal a prehriatie môže pre zvieratá znamenať v lete smrť!

BRATISLAVA – Úpal a prehriate môžu pre zvieratá bez pomoci veterinára znamenať v lete smrť. Ako ďalej agentúru SITA informovala veterinárka Tamara Pellerová, ak k prehriatiu čí úpalu psíka príde, okamžite treba navštíviť veterinára.

slovakia

left justify in out

„Prvou pomocou ešte pred návštevou veterinára je v takomto prípade dostatok čerstvej pitnej vody ako aj prikladanie studených obkladov na brucho, hrudník a labky,“ priblížila. Psy a mačky nemajú podľa jej slov schopnosť sa potiť, svoj organizmus si chladia prostredníctvom jazyka a labiek. „Zabezpečiť im neustály príjem čerstvej vody je samozrejmosťou,“ doplnila veterinárka. Vodu treba niekoľko krát denne obmieňať, pričom miska s vodou musí byť v tieni. Psíky, ktoré sú vonku, musia mať k dispozícii tienisté miesto počas celého dňa, aby mali možnosť uniknúť pred priamym slnkom. „V žiadnom prípade nenechávajte svoje zvieratá samé v aute pri otvorených oknách či v tieni, ani na pár minút,“ uviedla Tamara Pellerová. V odstavenom aute neprúdi vzduch a okamžite sa vyhreje aj na 70 stupňov Celzia. Organizácia Sloboda Zvierat v tomto prípade vyzýva verejnosť ku konaniu. „V prípade, že ľudia zbadajú akékoľvek zviera zatvorené v aute na priamom slnku bez možnosti úkrytu a bez prístupu k vode, je potrebné kontaktovať regionálne veterinárne správy RVPS, linku Slobody Zvierat 02/161 87 alebo v urgentných prípadoch políciu,“ uviedla predsedníčka Slobody Zvierat Pavla Dugovičová. Kontakty RVPS sa nachádzajú na stránke https://www.svssr.sk/zakladne_info/kontakty.asp. Majitelia by svoje zvieratá nemali počas dňa nútiť k aktivitám, psím športom ani k cvičeniam. „Venčenie obmedzte len na krátke prechádzky na vôdzke, dlhšie prechádzky sa odporúčajú buď skoro ráno alebo až večer, keď už nie je tak horúco,“ vyzýva Pellerová. Psov treba vodiť po tráve, nie po rozpálenom asfalte. Plávanie sa takisto odporúča buď skoro ráno alebo večer. Psík sa môže podľa jej slov ešte viac prehriať a výlet k vode môže byť nebezpečnejší, ako si väčšina ľudí myslí. „Ak chcete svojho psa počas dňa poliať studenou vodou, osprchujte ho radšej len chladnou. Ľadová sprcha by mu mohla spôsobiť teplotný šok,“ uzavrela pre agentúru SITA veterinárka Tamara Pellerová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies