Ukrajinský premiér Azarov podal demisiu!

NETKY.SK • 28 Január 2014, 09:22 • 2 min
Ukrajinský premiér Azarov podal demisiu!

KYJEV - Ukrajinský premiér Mykola Azarov v utorok ráno rezignoval. Potvrdil to vo svojom stanovisku.

slovakia

left justify in out

Podľa svojich slov urobil "osobné rozhodnutie" a požiadal prezidenta Viktora Janukovyča o prijatie jeho abdikácie "s cieľom vytvoriť ďalšie možnosti pre politický kompromis v záujme mierového vyriešenia konfliktu". Podľa jeho slov vláda urobila všetko, aby konflikt medzi opozíciou a vládou vyriešila a kabinet bol nútený pracovať v "extrémnych podmienkach". Ako povedal, "dnes je najdôležitejšou vecou zachovať jednotu a celistvosť krajiny, je to dôležitejšie ako akékoľvek osobné plány či ambície, a preto som sa takto rozhodol".

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč po pondelňajšom stretnutí s lídrami opozície súhlasil so zrušením sporných zákonov o demonštráciách, ktoré krátko po vstupe do platnosti vyvolali násilné nepokoje v centre metropoly Kyjev. Stať by sa tak malo už na utorňajšej schôdzi parlamentu. Janukovyč sa trojicou lídrov predbežne dohodol aj na prepustení zadržaných demonštrantov, no pod podmienkou, že z Kyjeva zmiznú barikády a demonštranti opustia vládne budovy. 

Ukrajina sa zmieta v najhorších nepokojoch od získania nezávislosti od Sovietskeho zväzu začiatkom 90. rokov. Dôvodom je nespokojnosť s vládou a prezidentom, ktorý koncom novembra oznámil odloženie podpisu dlhodobo pripravovaných prelomových dohôd s EÚ. Krátko na to vypukli Kyjeve demonštrácie, ktoré eskalovali v polovici januára po prijatí sporných zákonoch o verejných zhromaždeniach. Následné strety demonštrantov s políciou si vyžiadala najmenej dva životy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies