Trumpovým víťazstvom podľa politológa voliči odmietli elity a migráciu

NETKY.SK • 13 November 2016, 18:15 • 2 min
Trumpovým víťazstvom podľa politológa voliči odmietli elity a migráciu

BRATISLAVA – Celé Francúzsko okrem Národného frontu očakávalo v amerických voľbách víťazstvo Hillary Clintonovej. Pre TASR to povedal francúzsky politológ s českými koreňmi, historik a špecialista na strednú a východnú Európu Jacques Rupnik.

slovakia

left justify in out

"Francúzsky prezident dokonca v jednom svojom prejave nedávno hovoril o budúcej prezidentke. Sú tu veľké rozpaky, ako teraz reagovať voči voľbe Donalda Trumpa po tom, čo dosť jasne stavili na víťazstvo Hillary Clintonovej," povedal Rupnik, pričom potvrdil, že Francúzsko už malo pre ňu napísaný gratulačný telegram.

 

Jediná, ktorá sa tešila z Trumpovho víťazstva, bola Marine Le Penová a jej priaznivci. "Vyjadrili sa, najskôr brexit, potom Trump a teraz sme na rade my a mnohí v Európe. To sa týka Rakúska, kde budú prezidentské voľby, ale mysleli to aj na tie francúzske," konštatoval.

 

Je si istý, že všetci nacionalisti, populisti a odporcovia Európy budú chcieť z brexitu a Trumpovho úspechu ťažiť. "To, čo odštartovali Briti, teraz pokračuje v Amerike a nie je vylúčené, že sa nám to vráti v inej podobe do Európy," dodal.

Trend je podľa neho všeobecný. Je založený na odmietnutí elít, ktoré sa podieľali na globalizácii a na odpore voči migrácii.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies