Talianska opozícia žiada demisiu ministra vnútra za nezvládnutie výtržností v Miláne

NETKY.SK • 2 Máj 2015, 17:51 • 2 min
Talianska opozícia žiada demisiu ministra vnútra za nezvládnutie výtržností v Miláne

MILÁNO - Talianska prokuratúra začala dnes vyšetrovať násilnosti, ktoré vypukli uplynulý piatok v Miláne a sprevádzali otvorenie Svetovej výstavy Expo 2015. Talianska opozícia v súvislosti s pouličnými nepokojmi vyzvala ministra vnútra Angelina Alfana, aby odstúpil.

slovakia

left justify in out

Opozícia tvrdí, že Alfano nezvládol prípravu preventívnych opatrení, ktoré by zabránili násilnostiam a materiálnym škodám počas protestov odporcov Svetovej výstavy. Väčšina účastníkov protestných pochodov ulicami Milána pritom kráčala pokojne a obmedzovala sa na kritiku Svetovej výstavy ako symbolu plytvania a korupcie.

 

Výtržnosti a ničenie v Miláne má na svedomí časť ľudí, ktorá sa v piatok podvečer oddelila od pokojných demonštrantov. Na pochode mestom potom podpálili niekoľko zaparkovaných áut a kontajnerov na odpadky. Rozbili aj viacero výkladov bánk a obchodov, ničili dlažbu a sprejovali na budovy slogany proti globalizácii a politike západných vlád a nadnárodných spoločností zneužívajúcich lacnú pracovnú silu zo štátov tretieho sveta.

 

Polícia sa demonštrantov snažila rozohnať, pričom použila slzotvorný plyn a vodné delá. Protestujúci hádzali do polície i novinárov zápalné fľaše a horiace predmety. Okrem polície preto zasahovali aj hasiči.

 

Ako konštatovala agentúra Reuters, necelých 24 hodín po nepokojoch miestni obyvatelia a zamestnanci technických služieb v Miláne odstránili najviditeľnejšie škody napáchané demonštrantmi.

 

Milánska prokuratúra začala piatkové incidenty vyšetrovať pre podozrenie zo spáchania závažného vandalského činu, za čo hrozí až 15-ročný trest väzenia. Obvinenia vzniesla zatiaľ proti piatim už zadržaným osobám, ako aj proti skupine zatiaľ neznámych páchateľov.

 

Opozícia dnes kritizovala vládu za nezvládnutie protestov v Miláne. Okrem plánov na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra na pôde parlamentu dnes vodca Severnej ligy Matteo Salvini vyzval usporiadať na budúci pondelok protestné zhromaždenie pred operným domom La Scala v Miláne.

 

Agentúra Reuters dnes informovala, že talianske úrady ponechali v platnosti zosilnené bezpečnostné opatrenia, v rámci ktorých je len na ochranu samotnej Svetovej výstavy vyčlenených takmer 4000 policajtov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies