Tajomné mesto, ktoré zaznačili na mapách sveta, nikdy neexistovalo

NETKY.SK • 29 Marec 2017, 19:25 • 2 min
Tajomné mesto, ktoré zaznačili na mapách sveta, nikdy neexistovalo

AGLOE - Mestečko Agloe má na mapách sveta svoje miesto, aj keď skutočným mestom nikdy nebolo.

slovakia

left justify in out

Agloe má veľmi kuriózny príbeh. Vzniklo ako výmysel ale neskôr preniklo do reality.

 

Pojem Agloe je výtvorom riaditeľa spoločnosti General Drafting Company Otto G. Limberg, ktorý so svojím asistentom Ernestom Alpersom počas 30-tych rokov zakresľovali mapu amerického štátu New York.

 

Dvojica kartografov za zhodla na zámernej chybe, ktorú do svojej mapy vložili.

 

Takáto praktika je medzi kartografmi pomerne častá. Ak chcú mať istotu, že ich namáhavú prácu niekto neskôr beztrestne neukradne, vložia do mapy falošnú informáciu, o ktorej vedia len oni. V prípade súdneho sporu sa na ňu potom môžu odvolať a vyhrať boj o autorstvo.

 

A vedeli prečo tak robia. O niekoľko rokov neskôr sa konkurenčná firma Rand Mcnally tiež rozhodla zmapovať New York, no bez práce. Ukradli mapu Limberga a Alpersona avšak aj so spomínanou chybou.

 

Prípad sa ocitol na súde, a víťazstvo autorov malo byť isté. Stalo sa však niečo nečakané. Medzičasom si pri frekventovanej ceste „v oblasti Agloe“ otvoril obchod jeden podnikateľ. A keďže na mape videl, že sa to miesto nazýva Agloe, svoj obchod pomenoval po ňom: Agloe General Store.

 

Túto skutočnosť zneužila zlodejská firma, pričom tvrdila, že obchodík videli na vlastné oči, čo považovali za dôkaz o existencii mesta.

 

Agloe sa potom objavilo aj na Google Street View.

 

Vzniklo aj zaniklo. Od roku 2014 malo byť Agloe z máp odstránené a existuje už len v informačnom systéme US Geological Survey.

 

Informáciu priniesol portál Amusing planet.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies