Sýrski rivali sa prvýkrát stretli, nerokovali však

NETKY.SK • 25 Január 2014, 13:00 • 2 min
Sýrski rivali sa prvýkrát stretli, nerokovali však

ŽENEVA - Očakávania z pozitívneho a konkrétneho výsledku rokovaní sú pre neústupčivosť oboch strán pomerne nízke.

slovakia

left justify in out

Obe znepriatelené strany konfliktu v Sýrii sa v sobotu v Ženeve po prvýkrát stretli v jednej rokovacej miestnosti. Potvrdila to hovorkyňa vyslanca OSN pre Sýriu Lachdara Brahímího. Podľa jej slov však hovoril len Brahímí a sýrski rivali len počúvali. Stretnutie trvalo asi pol hodiny. Obe delegácie mali spolu prvýkrát priamo rokovať už v piatok, Brahímimu sa však nepodarilo presvedčiť ich, aby si sadli za jeden stôl. Opozícia trvala na tom, že režim musí byť pripravený hovoriť o odchode prezidenta Baššára al-Asada z funkcie. Zástupcov režimu to nahnevalo a pohrozili, že rokovania opustia.

Predpokladá sa, že po prvom krátkom stretnutí sa Brahímí pokúsi dosiahnuť spoločný rozhovor v jednej miestnosti opäť popoludní. Očakávania z pozitívneho a konkrétneho výsledku rokovaní sú pre neústupčivosť oboch strán pomerne nízke. Sprostredkovatelia preto chcú rivalov tlačiť k tomu, aby sa dohodli aspoň na krátkodobom riešení a sústredili sa na humanitárne otázky, predovšetkým situáciu v obliehanom meste Homs. Podujatie nadväzuje na podobnú konferenciu z júna 2012, ktorá sa takisto uskutočnila v Ženeve a jej okolí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies