Švédi už majú zimu. V krajine napadlo rekordných 40 centimetrov snehu

NETKY.SK • 22 September 2023, 16:10 • 2 min
Švédi už majú zimu. V krajine napadlo rekordných 40 centimetrov snehu

ŠTOKHOLM - Zima dorazila do Európy! Vo Švédsku napadlo neuveriteľných 38 cm snehu. Ide o najvyššiu tamojšiu snehovú pokrývku zaznamenanú od roku 1905.

slovakia

left justify in out

Zima počas včerajšieho dňa dorazila do Európy. Severské krajiny ako Fínsko a Švédsko zaznamenali prvý sneh počas nadchádzajúcej zimnej sezóny, a to hneď nasnežilo rekordné množstvo. Rekordy ohľadom výšky snehu počas mesiaca september padli vo viacerých lokalitách, no najmä vo Švédsku. 

 

Prvý sneh v Európe a hneď rekordný

 

Oficiálne vo švédskej Kirune napadlo až 38 cm snehu, čo je najvyššia snehová pokrývka zaznamenaná v tomto meste od roku 1905. Doterajší septembrový rekord v tomto meste bol 21 cm a bol zaznamenaný 20. septembra 1932.

 

Nové rekordy však padali aj v ďalších mestách. Napríklad nový mesačný rekord padol aj v Jukkasjärvi s výškou snehu 25 cm snehu alebo v meste Karesuando, kde bol zaznamenaný nový rekord v septembri s výškou snehu 15 cm.

 

Rekord bol zlomený aj vo Fínsku, kde v obci Inari Saariselkä napadlo taktiež rekordných 21 cm snehu

Sneženie priniesla silná búrka Varpu

"Za týmto rekordným snežením v severských krajinách stojí búrka s názvom Varpu, ktorá priniesla výdatný dážď a tiež prvý sneh do Európy," informuje portál iMeteo.

 

Okrem zrážok fúkal aj veľmi silný vietor, ktorý v niektorých južných a východných oblastiach Fínska prekročil rýchlosť 125 km /h. Silný vietor spôsobil masívne výpadky elektrickej energie, v dôsledku čoho bolo až 40 000 domácností bez prúdu. 

 

Kým na severe Európy začala zima, v južnom Švédsku je však zima ešte ďaleko. V kraji Scania sa počas týždňa očakávajú teploty do +25 °C, čiže teplotný rozdiel naprieč Švédskom je diametrálne odlišný. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: iMeteo Foto: Italy 24 Press News
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies