Súkromné školy poskytujú podobnú kvalitu vzdelávania ako štátne, zistila inšpekcia. Mali by byť však lepšie

NETKY.SK • 3 Marec 2024, 18:21 • 2 min
Súkromné školy poskytujú podobnú kvalitu vzdelávania ako štátne, zistila inšpekcia. Mali by byť však lepšie

Súkromné materské či základné školy poskytujú podobnú kvalitu vzdelávania ako štátne. Tvrdí to štátna školská inšpekcia. Neštátne školy a škôlky majú podľa nej lepšie podmienky a viac peňazí, preto očakávala výraznejší rozdiel. Asociácia súkromných škôl to vidí inak.

slovakia

left justify in out

„Súkromné školy nemusia prijať deti z obvodu, nemajú deti z marginalizovaných komunít. Majú o desať percent viac nadaných detí, nevyužívajú potenciál, ktorý im systém nastavil,“ priblížila hlavná školská inšpektorka Alžbeta Štofková Dianovská.

Súkromné školy si môžu vyberať, koho prijmú. Väčšinou sú to podľa inšpekcie deti z lepšie zabezpečených rodín. „Malo by sa tam pracovať výrazne lepšie, malo by sa dosahovať výrazne lepšie, čo sa týka samotných úspechov jednotlivých detí,“ doplnila.

Asociácia súkromných škôl s výsledkami šetrenia nesúhlasí. Tvrdí, že nemôžeme porovnávať súkromné školy so štátnymi.

„Nie je to jednoduché porovnať ZŠ, ktorú vybudovalo mesto a riaditeľka ju dostáva na kľúč so súkromnými školami, kde sa škola buduje postupne. Nie sú na jednej štartovacej čiare,“ oponuje prezidentka Asociácie súkromných škôl a školských zariadení Eva Ohradaňová.

Aj súkromné základné školy majú nárok na stopercentný normatív na žiaka. Okrem toho niektoré vyberajú od rodičov aj poplatky. Inšpekcia poukazuje na to, že by si tak vedeli zaplatiť kvalitných učiteľov. No najmä v súkromných škôlkach chýbajú.

Iba v troch štátnych škôlkach sme našli nekvalifikované pani učiteľky, ale až v 26 súkromných škôlkach sme našli nekvalifikované učiteľky,ozrejmila Štofková Dianovská.

Asociácia súkromných škôl tvrdí, že súkromné školy nemajú viac peňazí ako ostatné. Na rozdiel od bežných škôl nemajú nárok na niektoré príspevky od štátu.

„Či už je to príspevok na dopravné, príspevky na rozvoj, nemôžeme žiadať o dofinancovanie, keď nám nevychádzajú zdroje,“ uzavrela Ohradaňová.

Inšpekcia môže na problémy len poukázať, na riešenie dosah nemá.

Uplynulý rok sa inšpekcia pozrela na 144 materských škôlok, z toho polovica boli súkromné. Zavítala aj na 84 základných škôl, z toho neštátne boli dve tretiny. Hoci vyšli o niečo lepšie, školskú inšpekciu prekvapilo, že rozdiel v kvalite vzdelávania nebol väčší.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sarah Horová
Zdroj/foto: RTVS, Illustračná snímka. (spravy.rtvs.sk)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies