Štyrom židovským obetiam útoku v Paríži udelili posmrtne Rad čestnej légie

NETKY.SK • 13 Január 2015, 12:52 • 2 min
Štyrom židovským obetiam útoku v Paríži udelili posmrtne Rad čestnej légie

JERUZALEM - Na cintoríne Givat Šaul v Jeruzaleme dnes pochovali štyri židovské obete rukojemníckej drámy, ktorá sa minulý piatok odohrala v supermarkete s kóšer potravinami v Paríži. Francúzska vláda všetkým štyrom mužom posmrtne udelila najvyššie štátne vyznamenanie - Rad čestnej légie.

slovakia

left justify in out

Uloženiu tiel predchádzal štátny pohreb, na ktorom sa zúčastnila izraelská politická elita vrátane prezidenta Reuvena Rivlina, ďalej rabíni, zástupcovia veľvyslanectiev i Francúzska a mnoho radových Izraelčanov. Ich davy lemovali aj cestu, po ktorej rakvy s telesnými pozostatkami prevážali z letiska na cintorín. 
     

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v smútočnom príhovore vyjadril sústrasť pozostalým. Vyhlásil, že ich blízki boli zabití len pre to, že boli židmi. Spomenul aj ostatné obete útokov islamistov v Paríži i ľudí, ktorí sa stali obeťami islamistických extrémistov v iných častiach sveta. Páchateľov takýchto útokov označil za nepriateľov celého ľudstva a civilizovaných ľudí. Opäť pripomenul, že Izrael je domovom všetkých židov sveta a vyjadril nádej, že štyri obete útoku v Paríži v jeho zemi nájdu večný pokoj.
     

Líder izraelskej opozície Jicchak Herzog vo svojom príhovore uviedol, že "terorizmu bráni ľuďom žiť a novinárom pracovať". Vyjadril presvedčenie, že "terorizmus nikdy nezvíťazí". Nedovolíme mu, aby rozhodoval o našich osudoch, zdôraznil. Vyzval ľudí z celého sveta, aby zastavili rasizmus, antisemitizmus a prestali s nenávisťou jedných k druhým. "Uvedomme si, že život je posvätný," zdôraznil Herzog. 
     

Francúzska ministerka životného prostredia Ségolene Royalová, ktorá na pohrebe zastupovala francúzsku vládu, uviedla, že prišla vzdať hold štyrom obetiach parížskeho útoku v mene francúzskeho ľudu. Za najalarmujúcejšie označila, že štyria muži boli zavraždení za to, že boli židia. 
     

"Antisemitizmus nemá vo Francúzsku miesto, to je odkaz miliónov Francúzov, ktorý sa zišli v nedeľu v mestách Francúzska," uviedla ministerka. Zopakovala, že "Francúzsko bez židov by nebolo Francúzskom" a vzťahy medzi židmi vo Francúzsku a francúzskym štátom označila za nezničiteľné. 
     

Uviedla, že vláda si je vedomá strachu židovskej komunity o svoju bezpečnosť. Zdôraznila však, že každá rana zasadená židom je útokom voči francúzskemu ľudu. Avizovala, že vláda sa zasadí za bezpečnosť židov, ich synagóg a škôl, a to aj tak, že na ich ochranu počínajúc pondelkom prvýkrát v dejinách nasadila armádu. 
     

Royalová informovala, že Francúzska republika všetkým štyrom mužom posmrtne udelila najvyššie štátne vyznamenanie - Rad čestnej légie - ktoré vzápätí odovzdala pozostalým.
     

Obete útoku v Paríži neboli občanmi Izraela, ale Netanjahu súhlasil s tým, aby boli pochovaní v Jeruzaleme. Ich hroby sa nachádzajú neďaleko miesta posledného odpočinku troch židovských detí a ich učiteľa - obetí sériovej vraždy islamistu Mohameda Meraha, ktorý sa odohral v roku 2012 v Toulouse.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies