Študenti v Hongkongu žiadajú demokratické voľby

NETKY.SK • 22 September 2014, 11:06 • 2 min
Študenti v Hongkongu žiadajú demokratické voľby

LONDÝN - Stovky až tisícky hongkonských študentov sa pripravujú na boj za demokratické voľby v Hongkongu.

slovakia

left justify in out

Súčasťou demonštrácií je aj týždenný bojkot vyučovania na vysokých školách. Študentom vyjadrili podporu aj pedagógovia. Študenti z viac ako 24 vysokých a stredných škôl sa v pondelok zišli v priestoroch hongkonskej Čínskej univerzity. Ich protest je namierený proti rozhodnutiu čínskej vlády v Pekingu povoliť kandidovať vo voľbách 2017 v Hongkongu len dopredu vybratým kandidátom. Tým je absolútne vylúčené, aby sa na zoznam kandidátov dostali kritici režimu. Niekdajšia britská kolónia je od roku 1997 opäť súčasťou Číny. V meste síce platí široká autonómia podľa princípu jedna krajina dva systémy, no týka sa najmä ekonomickej oblasti. 


Podľa prieskumu Čínskej univerzity plánuje viac ako pätina obyvateľov Hongkongu mesto pre obavy o jeho politickú budúcnosť opustiť. "Nová generácia študentov je totálne nespokojná," povedal Alex Chow, líder Federácie študentov v Hongkongu a dodal, že Peking "zavraždil" hongkonské nádeje a tridsaťročný boj za uskutočnenie skutočnej demokracie. Oficiálne čínske médiá sa hanlivo vyjadrujú o hongkonských študentoch a varujú ich pred "vyvolaním problémov".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies