Strana bolívijského prezidenta Eva Moralesa utrpela v miestnych voľbách porážku

NETKY.SK • 30 Marec 2015, 13:29 • 2 min
Strana bolívijského prezidenta Eva Moralesa utrpela v miestnych voľbách porážku

LA PAZ - Vládnuca bolívijská strana populistického prezidenta Eva Moralesa utrpela v nedeľňajších miestnych a regionálnych voľbách svoju najväčšiu porážku za uplynulých takmer desať rokov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov volieb, ktoré zverejnili médiá.

slovakia

left justify in out

Opoziční kandidáti získali úrad guvernéra departmentu La Paz a kreslo starostu druhého najväčšieho mesta tohto departmentu El Alto, uviedla agentúra AP. Opozičný starosta metropoly Bolívie La Paz, Luis Revilla, svoju funkciu obhájil.

 

Morales, ktorý je indiánskeho pôvodu, bol v októbri zvolený za prezidenta po tretí raz po sebe, hlasovalo zaňho 61 percent voličov. Avšak jeho vládnuce Hnutie za socializmus (MAS) je menej obľúbené ako on a prenasledujú ho korupčné škandály.

 

Kandidát MAS získal v nedeľu post guvernéra iba v jednom z troch najvýznamnejších departmentov Bolívie, Cochabamba v strednej časti krajiny. MAS mala pred nedeľňajšími voľbami guvernérov v siedmich z deviatich bolívijských departmentoch a vo voľbách získala štyri guvernérske kreslá; o ďalších dvoch rozhodne až druhé kolo hlasovania, ukázali neoficiálne výsledky.

 

Novozvolený guvernér departmentu La Paz, Félix Patzi, je vážený akademik, ktorý pochádza z rovnakého indiánskeho kmeňa Ajmarov ako prezident Morales. V jeho prvej vláde zastával funkciu ministra školstva.

 

Morales sa dostal k moci ako vodca hnutia za práva pestovateľov; prezidentom je od 22. januára 2006.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies