Štát vlani podporil rozvoj bývania sumou viac ako 206 miliónov eur

NETKY.SK • 6 Apríl 2016, 10:50 • 2 min
Štát vlani podporil rozvoj bývania sumou viac ako 206 miliónov eur

BRATISLAVA – Na rozvoj bývania na Slovensku dal štát v minulom roku celkovo viac ako 206,1 milióna eur. Takmer 171,3 milióna eur poskytol vo forme úverov zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) a vyše 34,8 milióna eur vo forme dotácií. Vyplýva to z informatívneho materiálu z dielne Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR, ktorý dnes vzala na vedomie vláda.

slovakia

left justify in out

Najväčší objem štátnej podpory bol v roku 2015 poskytnutý prostredníctvom ŠFRB, konkrétne takmer 171,3 milióna eur. Z tejto sumy približne 32 miliónov eur predstavovali zdroje štátneho rozpočtu. Zvyšnú časť tvorili finančné prostriedky Európskej únie a vlastné zdroje fondu získané zo splátok úverov poskytnutých v prechádzajúcich rokoch.

Na poskytovanie dotácií pre rozvoj bývania išli finančné prostriedky v celkovej výške viac než 34,8 milióna eur. Smerovali na financovanie stavieb nájomných bytov, technickej vybavenosti k týmto bytom a na odstránenie systémových porúch bytových domov.

 

Na obnovu bytového fondu v bytových domoch bolo poskytnutých zhruba 111,1 milióna eur, z ktorých takmer 109,4 milióna eur (98,45 %) predstavuje úverová zložka a 1,7 milióna eur (1,55 %) dotačná zložka.

 

Finančné prostriedky vo výške 92,7 milióna eur išli na obstaranie obecných nájomných bytov vrátane prislúchajúcej technickej vybavenosti. Z tejto sumy pritom 59,6 milióna eur (64,27 %) tvorili úvery a 33,1 milióna eur (35,73 %) dotácie.

 

ŠFRB poskytol podporu viac ako 1,6 milióna eur na obstaranie bytov v rodinných a bytových domoch do vlastníctva fyzických osôb. Na obstaranie zariadenia sociálnych služieb išli úverové prostriedky v sume 618.200 eur.

Stavebným sporiteľniam boli na štátnu prémiu k stavebnému sporeniu poskytnuté finančné prostriedky vo výške takmer 35,9 milióna eur. Na štátny príspevok k hypotekárnym úverom a štátny príspevok pre mladých k hypotekárnym úverom dostali banky zo štátneho rozpočtu približne 33 miliónov eur.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies