Staronový grónsky premiér Kim Kielsen zostavil novú koaličnú vládu

NETKY.SK • 5 Máj 2018, 06:57 • 2 min
Staronový grónsky premiér Kim Kielsen zostavil novú koaličnú vládu

KODAŇ - Grónsky premiér Kim Kielsen v piatok oznámil, že bude stáť na čele novej vládnej koalície pozostávajúcej z jeho sociálnodemokratickej strany Siumut a troch ďalších politických strán - centristickej Partii Naleraq, liberálno-konzervatívnej Atassut a separatistickej Nunatta Qitornai.

slovakia

left justify in out

Na tomto arktickom ostrove, kde žije iba približne 40.000 oprávnených voličov, sa koncom apríla konali parlamentné voľby, ktorým dominovala otázka nezávislosti Grónska od Dánskeho kráľovstva - dlhodobý cieľ Grónčanov.

 

Kielsenova strana získala 27 percent hlasov, čo je oproti výsledku spred štyroch rokov pokles o sedem percent, informuje agentúra Reuters. Druhá najväčšia strana Inuit Ataqatigiit a tretia najväčšia strana Demokraatit zostali mimo koalície.

 

Siumut ako víťaz volieb obsadí v 31-člennom grónskom parlamente, známom ako Inatsisartut, deväť poslaneckých kresiel, čo je oproti doterajšiemu stavu strata dvoch mandátov. Koalícia bude mať jednomiestnu väčšinu.

 

Kielsen pre miestny telerozhlas KNR uviedol, že nová koalícia bude schopná spolupracovať s opozíciou "v mnohých oblastiach". Partii Naleraq a Nunatta Qitornai vyzývajú na zintenzívnenie zápasu o suverenitu od Dánska. Obe strany založili bývalí členovia Siumutu, pripomína agentúra DPA.

 

Opozičné spektrum bude popri Inuit Ataqatigiit a Demokraatit dopĺňať nová strana Suleqatigiissitsisut. Rozdelenie ministerských postov v novom vládnom kabinete je ešte predmetom rokovaní.

 

Grónsko, riedko osídlený ostrov s 56.000 obyvateľmi, má vysoký stupeň autonómie. Kodaň však stále rozhoduje v oblastiach diplomacie, obrany a menovej politiky. Základom grónskej ekonomiky je rybolov. Grónsko okrem toho dostáva od dánskej vlády dotácie v prepočte 615 miliónov dolárov ročne.

 

Grónsko, ktorého hlavné mesto Nuuk je bližšie k New Yorku než ku Kodani, sa stalo kolóniou Dánskeho kráľovstva začiatkom 19. storočia. Grónsko získalo autonómiu v roku 1979; samosprávu má od roku 2009.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies