Stalo sa 28. januára

NETKY.SK • 28 Január 2013, 08:29 • 2 min
Stalo sa 28. januára

Stalo sa 28. januára - Life style 1887 - narodil sa americký klavirista poľského pôvodu Arthur Rubinstein.

slovakia

left justify in out

img1887 - narodil sa americký klavirista poľského pôvodu Arthur Rubinstein. Vynikajúci interpret F. Chopina. Napísal autobiografiu Moje mladé roky. Zomrel v roku 1982. 

1910 - narodila sa česká herečka Adina Mandlová. Účinkovala napríklad vo filmových komédiách Ať žije nebožtík, Mravnost nade vše, Ducháček to zařídí, Cech panen kutnohorských, Kristián, Katakomby, Hotel Modrá hvězda. Zomrela v roku 1991. 

1936 - narodil sa americký herec Alan Alda, vl. m. Alphonso Joseph D'Abruzzo. Známy najmä ako Hawkey Pierce z televízneho seriálu M.A.S.H. Hral vo filmoch Woodyho Allena Zločiny a poklesky, Tajomná vražda na Manhattane, Všetci hovoria: Milujem ťa a i. Z ďalších filmov: Vražda v Bielom dome, Mesto šialencov, Po čom ženy túžia, Letec. Ako režisér spolupracoval na seriáli M.A.S.H., stál aj za záverečným filmom M.A.S.H: Dovidenia, zbohom a amen a celovečernými snímkami Štyri ročné obdobia, Sladká sloboda, Nový život, Majstrovský plán a i. 

1946 - narodil sa filmár Peter Hledík. Zakladateľ a riaditeľ festivalu ArtFilm v Trenčianskych Tepliciach. Venuje sa dokumentárnej tvorbe a scenáristike. 

1948 - narodil sa americký tanečník lotyšského pôvodu Mikhail Baryshnikov. Stvárnil množstvo postáv v klasických i moderných baletoch. Zahral si tiež vo filmoch Biele noci, Dancers a i. 

1960 - narodila sa česká režisérka Irena Pavlásková. Nakrútila filmy Čas sluhů, Corpus delicti, Čas dluhů, Bestiář, Zemský ráj to na pohled. Účinkovala vo filme Jana Svěráka Obecná škola. 

1968 - narodil sa americký rapper Rakim, vl. m. William Michael Griffin Jr. Začínal v skupine Eric B. & Rakim, neskôr sa vydal na sólovú dráhu. Albumy: The 18th Letter, The Master, The Seventh Seal. 

1976 - narodil sa americký rapper Rick Ross, vl. m. William Leonard Roberts II. Na hudobnej scéne sa pohybuje od roku 2002, od roku 2008 vedie vlastný label Maybach Music Group. Albumy: Port of Miami, Trilla, Deeper Than Rap, Teflon Don, God Forgives, I Don´t. 

1978 - narodil sa taliansky futbalový brankár Gianluigi Buffon. Profesionálnu kariéru začal v roku 1995 v Parme, v drese ktorej v roku 1999 triumfoval v Pohári UEFA a Talianskom pohári aj superpohári. V roku 2001 prestúpil do Juventusu Turín, ktorému dopomohol k zisku piatich ligových prvenstiev (2003, 2004, 2005, 2006, 2012) a trom víťazstvám v Talianskom superpohári (2002, 2003, 2012). V roku 2006 triumfoval s talianskou reprezentáciou na MS v Nemecku. V roku 2012 na ME v Poľsku získal s talianskou reprezentáciou striebro. 

1981 - narodil sa americký herec Elijah Wood. Známy predovšetkým ako Frodo z trilógie Pán prsteňov. Herectvu sa venuje od detstva. Zažiaril napríklad vo filmoch Dobrý synček alebo Strom snov. Neskôr nasledovali snímky Drvivý dopad, Sin City - mesto hriechu, Večný svit nepoškvrnenej mysle, Hooligans, Paríž, milujem ťa, Atentát v Ambassadore, Hobit: Neočakávaná cesta a i. 

1985 - narodil sa americký rapper a producent J. Cole, celým menom Jermaine Lamarr Cole. S rapovaním začal už ako 13-ročný, pričom o dva roky neskôr sa začal venovať aj produkcii a svoje skladby zverejňoval na internete pod prezývkou Therapist. V roku 2007 vydal mixtape The Come Up, vďaka ktorému s ním následne podpísal zmluvu Jay-Z. V roku 2011 vydal debutový album Cole World: The Sideline Story. 

Úmrtia 

2002 - zomrela švédska spisovateľka Astrid Lindgren. Autorka kníh pre deti: Pippi Dlhá Pančucha, Detektív Kalle Blomquist, Deti z Bullerbynu, Emil z Lönnebergy, Bratia Levie srdce, Zbojníkova dcéra Ronja a ďalších približne 70 publikácií. Za svoju tvorbu získala mnoho ocenení ako napr. cenu H. Ch. Andersena - IBBY (1958). Mnohé z jej kníh aj sfilmovali a poznajú ich deti na celom svete. Narodila sa v roku 1907. 

2007 - zomrel český hudobný skladateľ a producent Karel Svoboda. Autor mnohých populárnych piesní, filmovej a divadelnej hudby. Spolupracoval s hviezdami českej hudobnej scény ako Karel Gott, Helena Vondráčková, neskôr Michal David, Iveta Bartošová, Daniel Hůlka, Leona Machálková alebo Petr Kolář a i. Narodil sa v roku 1938. 

Ostatné udalosti 

1986 - len 73 sekúnd po štarte explodoval americký raketoplán Challenger. Na jeho palube zahynulo sedem astronautov, z toho dve ženy. Nešťastie sa odohralo nad mysom Canaveral na Floride. Štart Challengeru, ktorý bol pôvodne naplánovaný na 22. januára, niekoľkokrát odložili. 

2006 - v poľskom meste Chorzów sa zrútila pod ťarchou snehu strecha výstavnej haly. V tom čase sa v hale nachádzalo približne 200 účastníkov významnej prehliadky poštových holubov. Zahynulo 65 ľudí, medzi ktorými boli aj traja Slováci.

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies