Srbský premiér Vučič bude dnes hovoriť s Merkelovou o Kosove a reformách

NETKY.SK • 11 Jún 2014, 08:31 • 2 min
Srbský premiér Vučič bude dnes hovoriť s Merkelovou o Kosove a reformách

BELEHRAD - Srbský premiér Aleksandar Vučič navštívi dnes na pozvanie nemeckej kancelárky Angely Merkelovej Berlín. Očakáva sa, že budú rokovať o viaznucich reformách, pomalej normalizácii vzťahov s Kosovom a nejednoznačnom postoji Belehradu k ukrajinskej kríze, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Vučič pred návštevou zdôraznil, že cestuje s veľkými nádejami a ponukou priateľstva, ktoré medzi Nemeckom a Srbskom nie vždy prekvitalo. "Srbsko chce byť spoľahlivým spojencom Nemecka," zdôraznil.
      

Merkelová pozvala Vučiča, pretože sa objavilo niekoľko problémov, ktoré sú pre snahy Srbska o členstvo v Európskej únii kľúčové. Keď sa nemecká kancelárka v roku 2011 v Belehrade poslednýkrát stretla s predstaviteľom Srbska - vtedajším prezidentom Borisom Tadičom -, povedala mu, že Srbsko musí znormalizovať svoje vzťahy s Kosovom, ak chce do EÚ.
      

Únia medzičasom sprostredkovala normalizačnú dohodu medzi nimi, ale jej uplatnenie do praxe napriek ubiehajúcim mesiacom vôbec nepostúpilo.
      

Srbsko mešká aj s významnými ekonomickými, administratívnymi a sociálnymi reformami, ktoré sú dôležité pre to, aby pokročilo na ceste k členstvu v únii a k hospodárskej stabilite. To by podľa očakávaní malo byť jadrom ich rozhovorov.
      

Vučič trval na tom, že "reformný proces sa nespomalí" a sľúbil, že Srbsko splní všetky kritéria na vstup do EÚ do roku 2019 alebo 2020.
      

V súvislosti s ukrajinskou krízou povedal, že "ak to pani Merkelová spomenie, bude prezentovať postoj Srbska", nemá to však byť ústredná téma rokovaní v Berlíne. 
      

Belehrad sa v otázke ukrajinskej krízy pohybuje opatrne medzi svojím tradičným spojencom Ruskom a EÚ a odmieta zaujať stranu. Ďalšou možnou témou ich rozhovorov by mohli byť obvinenia, že srbské orgány vyvíjajú nátlak na médiá kritizujúce vládu. 
      

Nemecke je jedným z hlavných zahraničných ekonomických partnerov i darcov Srbska a favorizovaným cieľom celých generácií ekonomických migrantov. Je však v očiach Srbov aj zatracované ako agresor snažiaci sa ovládnuť Balkán, čo má svoje korene vo svetových vojnách. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies